PROBLEM S ELEKTRONIČKIM OTPADOM: 6 milijardi uređaja do 2025. | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

PROBLEM S ELEKTRONIČKIM OTPADOM: 6 milijardi uređaja do 2025.

Autor Davor Dakić

Kineski mediji istaknuli su rastući problem elektroničkog otpada

 Elektronski otpad Izvor: Shutterstock

Do 2025. godine u Kini bi moglo biti čak 6 milijardi odbačenih mobitela, a uz rastući problem elektroničkog otpada ističe se relativno niska razina recikliranja pametnih telefona u najmnogoljudnijoj zemlji na planetu.

South China Morning Post (SCMP) citirao je statistiku iz izvješća koje je emitirala državna TV postaja CCTV u kojem se govori o velikom broju uređaja koji se više ne koriste.

 Stari mobiteli pametni telefoni (2).jpg Izvor: Aleksandr Volkov / Alamy / Alamy / Profimedia

SCMP je dodao da se manje od 2 posto starih pametnih telefona pravilno reciklira u Kini, a ostatak se očito odlaže negdje drugdje ili stoji po ladicama u kućama. Mediji nisu ponudili procjenu trenutne razine napuštenih mobilnih uređaja u zemlji.

Ogromna projekcija prati porast prodaje 5G kompatibilnih mobilnih uređaja i stalni priliv novih uređaja koje lansiraju lokalni proizvođači.

Elektronički otpad

U nekoliko dijelova svijeta poduzete su mjere za rješavanje problema s brdima napuštenih pametnih telefona i drugih oblika elektroničkog otpada, dok regulatori i tvrtke nastoje smanjiti utjecaj tehnološkog sektora na okoliš.

 Stari mobiteli pametni telefoni (3).jpg Izvor: Maksym Yemelyanov / Alamy / Alamy / Profimedia

Što se tiče telefona uključuju se sheme za recikliranje komponenti u uređajima. Trebalo bi produljiti vijek trajanja mobilnih telefona popravkom i ažuriranjem te eliminirati potrebu za više punjača i perifernih uređaja, ali i potaknuti preprodaju.

Najnovije izdanje UN-ovog elektroničkog monitora otpada (objavljeno 2020.) postavilo je Kinu kao najvećeg svjetskog proizvođača s 10,1 milijun tona proizvedenih u 2019. godini u cijelom nizu električnih uređaja i uređaja, a ne samo pametnih telefona.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI