PAMETNI TELEFONI: U ovoj godini bit će manje OLED ekrana | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

PAMETNI TELEFONI: U ovoj godini bit će manje OLED ekrana

Autor Igor Martić

LCD je nekad dominirao zaslonima pametnih telefona

 OLED ekran.jpg Izvor: Counterpoint

Sada ta tehnologija postupno ustupa mjesto OLED-u. Široko prepoznat kao napredniji zaslon, OLED je u posljednjih nekoliko godina stalno povećavao svoj udio na tržištu malih panela. Međutim, u 2022. godine će se ritam rasta OLED-a vjerojatno usporiti, očekuje Counterpoint.

Prodaja pametnih telefona prema vrsti zaslona, uzevši u obzir udio OLED-a u vrstama ugrađenih zaslona pametnih telefona, na globalnoj razini u 2022. povećat će se samo za 2% u odnosu na prethodnu godinu.

 OLED i LCD ekrani na pametnim telefonima 2.jpg Izvor: Counterpoint

Ovo usporavanje prodiranja OLED-a izravno je povezano s pritiskom na smanjenje prosječne prodajne cijene (ASP) 5G pametnih telefona. Iako cijene ključnih komponenti kao što su čipseti rastu zbog nestašice u opskrbi, OEM-ovi su bili prisiljeni sniziti cijene dostave gotovih proizvoda zbog jačanja konkurencije na tržištu i stagnacije potrošnje uzrokovane stalnim usporavanjem globalnog gospodarstva.

Stoga se čini da proizvođači koji očajnički žele smanjiti troškove kompromitiraju zaslon. Prema Counterpointovom Handset Model Trackeru, stopa usvajanja OLED-a za 5G pametne telefone u četvrtom tromjesečju 2021. bila je 80%, što je smanjenje od 2% na godišnjoj razini.

 Proscjecna cijena OLED 5G pamernih telefona 3.jpg Izvor: Counterpoint

Ovo je posebno vrijedno pažnje s obzirom na to da su 5G modeli do sada uglavnom potaknuli širenje usvajanja OLED-a. Nedavni trendovi potražnje i ponude i cijena samih OLED panela također su postali prepreka. OLED se dijeli na relativno jeftin ‘kruti OLED’ i vrhunski ‘fleksibilni OLED’ koji ima povećanu fleksibilnost i snagu.

U pametnim telefonima niže i srednje klase "ploča" koja može izravno zamijeniti LCD je kruti OLED, ali njegova globalna ponuda sada je dosegla svoj limit. To je zato što proizvođači zaslona usmjeravaju svoja ulaganja na fleksibilne OLED-e umjesto na krute OLED-ove s niskom maržom.

S druge strane, cijena fleksibilnog OLED-a, koji se preferira za premium modele, toliko je pala oko 2020. godine da je njegova stopa usvajanja porasla. Međutim, u posljednje je vrijeme čak i ovaj trend pada cijena stao.

 OLED i LCD ekrani 4.jpg Izvor: Counterpoint

Ipak, dugoročna perspektiva je da će OLED zasloni zauzeti mjesto LCD-a u pametnim telefonima. To je usko povezano s rastom tržišta 5G. Budući da 5G telefoni troše bateriju brže od LTE telefona OLED im je prednost jer su energetski učinkovitiji od LCD-a u normalnim uvjetima.

Uspoređujući pametne telefone prodane tijekom četvrtog tromjesečja 2021. prema vrsti mreže, omjer prihvaćanja LCD i OLED panela u LTE pametnim telefonima bio je 82:18, ali za 5G pametne telefone omjer je bio 20:80.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI