Pametni telefoni koji su najviše izgubili na cijeni | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Pametni telefoni koji su najviše izgubili na cijeni

Autor Krunoslav Ćosić

Nisu poput vina, više su poput mlijeka

  Izvor: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Potrošači koji žele kupiti novi pametni telefon uvijek su suočeni s mukom oko izbora modela. Osim pitanja koju platformu (Android, iOS, Huawei HMS) i proizvođača odabrati postoji i pitanje koliko su spremni potrošiti.

Danas možete kupiti vrlo pristojan telefon za 3000 kuna ili čak i manje, ali jednako lako možete potrošiti i više od 6000 ili 7000 kuna. Međutim, maloprodajna cijena samo je jedna strana jednadžbe budući da mnogi potrošači prodaju svoje rabljene telefone nakon što su ih godinu ili dvije dobro iskoristili.

Prema podacima platforme za preprodaju SellCell (prenosi Statista), koja pomaže potrošačima da pronađu najbolju cijenu za svoje rabljene uređaje, postoji ogromna razlika u tome koliko dobro telefoni drže svoju vrijednost.

  Izvor: Apple

Prema analizi SellCella, Appleovi iPhone modeli imaju najnižu amortizaciju što njihove premium cijene stavlja u drugu perspektivu. Gledajući prodajne cijene modela pametnih telefona iz 2020. na dan 31. prosinca 2021., sva prva mjesta na SellCellovoj ljestvici idu različitim modelima iPhonea 12 koji su izgubili između 31,7 i 43,8 posto svoje vrijednosti unutar prve godine.

Googleov Pixel 5 upotpunjuje top 5, unatoč tome što mu je cijena smanjena za polovicu nakon godinu dana korištenja (-49,8% početne cijene). Na drugom kraju ljestvice, Motorola One Hyper i RAZR stari su poput mlijeka, a oba su deprecirala (izgubila) 85 posto vrijednosti u samo jednoj godini.

 Pad cijena pametnih telefona u 2021, Statista.jpg Izvor: Statista

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI