5G u 2021. I u 2025.: Očekuje se snažni rast broja uređaja | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

5G u 2021. I u 2025.: Očekuje se snažni rast broja uređaja

Autor Igor Martić

5G je i dalje u povojima, pokazuju podaci i u Hrvatskoj i u svijetu

 5G poziv Izvor: - / Wavebreak / Profimedia

U Hrvatskoj su 5G mreže startale u 2021. godini, iako je i prije službenog raspisivanja natječaja za frekvencijski spektar bilo 5G signala, ali na 4G infrastrukturi. Punu 5G funkcionalnost očekujemo u 2024. ili čak 2025. godini. Tako je bilo i s prethodnim generacijama – prelazak na 4G je trajao nekoliko godina.

Kakvo je stanje u svijetu bilo u prošloj 2021. godini te što možemo očekivati 2025. godini? Tržišta pametnih telefona u mnogim zemljama i regijama sve više sazrijevaju. Istovremeno, inovacije postaju sve rjeđe pa bi prelazak na 5G mogao postati najveći pokretač rasta industrije pametnih telefona u nadolazećim godinama.

I dok je uvođenje bržeg bežičnog standarda bilo nevjerojatno brzo – GSMA očekuje da će 5G veze ove godine dostići milijardu – još uvijek ima dovoljno prostora za rast za 5G i trebat će godine da se prestigne 4G.

 5G u 2021. i u 2025. Statista.jpg Izvor: Statista

Prema GSMA asocijaciji (prenosi Statista), 5G je činio 8 posto globalnih mobilnih veza u 2021., s tim da je udio znatno manji u većini dijelova svijeta. Očekuje se da će do 2025. jedna od četiri mobilne veze biti na 5G mreži, a očekuje se da će 4G i dalje imati dominantno vodstvo na 55 posto veza u 2025. godini.

Na temelju procjena GSMA asocijacije, Kina trenutno vodi utrku za 5G s 29 posto mobilnih veza u regiji koja koristi novi standard. Sjeverna Amerika je na drugom mjestu s 13 posto usvajanja, a Europa poprilično zaostaje s 4 posto svih mobilnih veza.

Očekuje se da će do 2025. 5G postati prevladavajući standard u Kini i Sjevernoj Americi dok će se ostatak svijeta još uvijek uvelike oslanjati na 4G, barem za sada.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI