Perseverance je na Marsu već godinu dana | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Perseverance je na Marsu već godinu dana

Autor Krunoslav Ćosić

Prošla je cijela godina dana otkako je Perseverance dotaknuo tlo crvenog planeta

 Perseverance (2).jpg Izvor: NASA/JPL-Caltech/MSSS/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

Robotsko vozilo Perseverance slavi svoju prvu godišnjicu na Marsu, a NASA je vozilo poslala prvenstveno kako bi tražilo znakove mogućeg života na Marsu.

Perseverance je s Cape Canaverala na Floridi lansiran 30. srpnja 2020. u svojoj misiji na Mars, na Atlasu V. Na Mars je sletjelo prije godinu dana, 18. veljače 2021., u područje Marskog kratera Jezero, za koje se sumnja da je nekada bilo pravo jezero.

 Perseverance (1).jpg Izvor: Handout / AFP / Profimedia

Rover nije sletio na mjesto za koje NASA-ini stručnjaci sumnjaju da će pronaći dokaze o drevnom mikrobnom životu nego per kilometara dalje - riječna delta navodno ima potencijal za dokaze o Marsovoj vlažnoj prošlosti. To je inače NASA-ino najveće i najsofisticiranije vozilo koje će istraživati crveni planet.

NASA-in Perseverance će na Marsu provesti jednu marsovsku godinu, što je oko dvije zemaljske godine, a za to vrijeme će prikupljati uzorke površine Marsa. Uzorci će zatim biti poslani na Zemlju kako bi se analizirali. NASA traži dokaze da su nekada na Marsu postojali mikrobni organizmi odnosno da je tamo postojao život. Crveni planet je danas suh i izuzetno prašnjav. Uzorke će na naš planet donijeti sljedeća misija pod nazivom Mars Sample Return.

 NASA MARS helikopter (2).jpg Izvor: NASA/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

 NASA MARS helikopter (4).jpg Izvor: J Marshall - Tribaleye Images / Alamy / Alamy / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI