MWC22 Što nas to sve čeka u 2022. godini | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

MWC22 Što nas to sve čeka u 2022. godini

Autor Krunoslav Ćosić

Mobile World Congress 2022 i glavne teme kojima će se baviti

 Connectivity-Unleashed-MWC22-990x557.jpg Izvor: MWC

Tri vodeća analitičara telekom industrije dijele svoja predviđanja o tome koje će biti vruće teme i tehnologije na MWC22 u Barceloni te nude svoje poglede na glavne izazove industrije u 2022. godini.

Chris Jones, glavni analitičar iz analitičke tvrtke Canalys, Peter Jarich iz GSMA Intelligence i Prakash Sangam, osnivač i direktor iz Tantra Analyst bave se temama na sljedećem izdanju Mobile World Congress 2022 koji se krajem veljače održava u Barceloni.

 Chris Jones, Peter Jarich, Prakash Sangam.jpg
Chris Jones, Peter Jarich, Prakash Sangam
Izvor: MWC

Održivost će biti najvažnija i najhitnija točka na MWC22, smatra Chris Jones te dodaje da ćemo vidjeti prikazane uređaje s fleksibilnim zaslonima – ali pitanje je koliko će koncepti biti bliski lansiranim proizvodima? O Web3 će se opširno raspravljati, ali kakva će biti njegova upotreba izvan nišnih aplikacija.

Peter Jarich ističe Metaverzum, ali i da ćemo puno čuti o 5G, telekomunikacijskom oblaku, rubnom računalstvu (edge computing), IoT-u, sigurnosti i o bezbroj drugih tehnologija. Za razliku od mnogih drugih tema, metaverzum je relativno nov koncept. To znači da postoji veliki interes za njegovo definiranje, procjenu, razumijevanje mogućnosti za operatore i određivanje svačije potencijalne uloge u tome da bude uspješan.

Industrija će cijeniti dosadašnji uspjeh 5G-a i usredotočit će se na ogroman budući potencijal, posebno u transformaciji industrijskih vertikala, smatra Prakash Sangam. 3GPP najavljuje sljedeću fazu 5G-a – bit će to 5G Advanced. Disruptivni koncepti poput virtualnog RAN-a i otvorenog RAN-a koji su nedavno bili jako popularni bit će među ključnim temama događaja. Privatne mreže također bi trebale privući određenu pozornost. Uz veliku vrijednost koja se kreće na rub mreže, bit će više fokusa na orkestriranju, implementaciji i upravljanju njome.

 Pandemija maska maske.jpg Izvor: Pixabay

Pandemija je promijenila način na koji industrija posluje

I dalje postoji velika potražnja za tehnološkim proizvodima i uslugama. Način na koji poslujemo se promijenio, smatra Chris Jones te dodaje kako se mnogi neće htjeti vratiti na iscrpljujući raspored putovanja na posao iz 2019., a mnogi financijski direktori doista neće biti voljni ponovno financirati te proračune. Ove promjene bit će trajne, ali još uvijek imamo želju za povezivanjem koja se vraća na tehnološku priliku koja je podupire.

Često se kaže da pandemija nije stvorila novu dinamiku industrije već je jednostavno ubrzala postojeće trendove. Tu je zagrljaj fleksibilnog rada, virtualnih radionica i videokonferencija, kaže Peter Jarich. Uz to, postoji povećano uvažavanje vrijednosti koje mobilnost i mobilno širokopojasno povezivanje donose. Međutim, posebno su impresivne promjene koje su operatori napravili kako bi zadovoljili nove zahtjeve kupaca, osobito u maloprodaji. Klikni i pokupi. Kupite online, vratite u trgovinu.

Svi su shvatili da je povezanost žila kucavica društva, kaže Prakash Sangam. Nažalost, trebala se dogoditi pandemija kako bi zajednica prihvatila videotelefoniju. Rad na daljinu i rad na mreži, bilo da se radi o inženjerstvu ili marketingu, sada je postao norma i bit će u budućnosti uobičajen za gotovo svaku tvrtku. Međutim, otkazivanje ili premještanje značajnih događaja kao što je MWC na internet nerazmjerno je utjecalo na manje tvrtke. Veći su još uvijek mogli doprijeti do svoje publike na mreži, koristeći svoj marketinški mišić i prepoznatljivost robne marke. Ali oni manji, koji se oslanjaju isključivo na svoju fizičku prisutnost i interakcije licem u lice, nisu prošli dobro.

Najveći izazovi s kojima se suočava industrija

Zadržavanje osoblja i privlačenje novih talenata zahtijevaju od tvrtki da primijene više kreativnosti, fleksibilnosti i resursa nego ikad. Oni koji sada ne ulažu suočit će se s otkazima radnika koji će potražiti sreću negdje drugdje, smatra Chris Jones.

Jedan od najvećih izazova je u potpunosti ispuniti veliko obećanje o 5G-u. Zahvaljujući visokom marketingu očekivanja su iznimno visoka i nije ih lako ispuniti u kratkom roku koji zahtijeva industrija koja se brzo razvija, kaže Prakash Sangam.

 Čipset poluvodič (3) Izvor: Paolo Galasso / Alamy / Alamy / Profimedia

Nedostatak komponenti i izgledi za 2022.

Opskrba kritičnim komponentama, posebno na bazi silicija, i dalje utječe na tehnološku industriju. Proći će nekoliko kvartala prije nego što se usko grlo otkloni, smatra Chris Jones. Ograničenja zbog Covid-19, prirodne katastrofe, zagušenja luka, ekonomska neizvjesnost i politička nestabilnost dio su situacije. Ljevaonice će istisnuti dodatne kapacitete, ali dobavljači i kanali suočavaju se s izazovima raspodjele. Davanje prioriteta unosnim uređajima i tržištima daje prednost određenim dobavljačima i znači da će regije u nastajanju kao što su Afrika i Latinska Amerika biti posebno nedovoljno dostupne za uređaje u 2022.

Iako se nedostatak čipa u početku činio glavnim problemom, čini se da nije stvorio veliku krizu za krajnje korisnike, posebno iz perspektive tržišta pametnih telefona. Mnogi proizvođači originalne opreme navode da su im troškovi porasli, ali to se nije mnogo odrazilo na cijene. Bilo je nekih problema s uređajima koji dolaze u malim količinama kao što su mobilni usmjerivači, osobito tijekom velike potražnje kada su se sav posao i školovanje preselili na internet, kaže Prakash Sangam. Susjedni sektori kao što je automobilska industrija bili su mnogo teže pogođeni nego mobilni i pametni telefoni. Ograničenje opskrbe čipovima trebalo bi postupno popuštati krajem 2022. i 2023. godine.

 Mark Zuckerberg Meta (1).jpg Izvor: Shutterstock

Razvoj mobilne industrije kroz sljedeće dvije godine

Metaverzum će potaknuti sljedeći val tehnološke evolucije, a svi dobavljači žele imati svoj udio u tome, kroz uređaje, infrastrukturu ili usluge, predviđa Chris Jones. Tehnološki titani neće moći odoljeti pokušaju da zarobe i još više unovče našu pozornost povezujući nas s ovim novim svijetom. Na taktičkoj razini, sljedeća generacija pametnih uređaja mora podržavati kvalitetna virtualna iskustva. I dalje ćemo vidjeti da brendovi pametnih telefona i računala stavljaju veći naglasak na kamere, zaslone, procesore i softver za podršku AR tehnologiji i iskustvima. Metaverzum možda još uvijek previše obećava i ne isporučuje, ali ICT tvrtke ne mogu si priuštiti da budu izostavljene iz svega toga.

Budući da je 5G postavljen tako da dotakne i transformira gotovo svaku industriju na planetu, ekosustav mobilnih korisnika značajno će rasti i bit će daleko raznolikiji, uključujući velike industrijske kuće i tvrtke za zabavu, smatra Prakash Sangam. Slično, s virtualizacijom i oblakom, infra ekosustav će također porasti, uključujući gigantske oblake, sistemske integratore, poslovne igrače kao i male i inovativne softverske tvrtke, a svi se natječu i surađuju s tradicionalnim telekomunikacijskim igračima kako bi dobili svoj dio kolača.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI