DRUŠTVENI MEDIJI Nećete vjerovati u koliko zemalja su blokirani ili ograničeni | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

DRUŠTVENI MEDIJI Nećete vjerovati u koliko zemalja su blokirani ili ograničeni

Autor Davor Dakić

Blokirane su uglavnom strane društvene mreže poput Twittera i Facebooka

 Drustvene mreze mediji.jpg Izvor: Pixabay

Od 2015. najmanje 71 država diljem svijeta blokirala je ili ograničila pristup društvenim mrežama. Ovo je rezultat istraživanja tvrtke Surfshark za privatnost i sigurnost na internetu o 193 UN-ove zemlje, a prenosi Statista. Trenutno oko 2 posto zemalja blokira pristup društvenim medijima i komunikacijskim aplikacijama.

Sve te zemlje su u Aziji: Kina, Sjeverna Koreja, Turkmenistan i Iran. Blokirane su uglavnom strane društvene mreže poput Twittera i Facebooka, a treba napomenuti da Kina ima svoj nacionalni ekosustav društvenih mreža i komunikacijskih aplikacija. Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati ograničavaju korištenje internetskih poziva putem IP adresa za prijenos glasa.

 Povezani ljudi.jpg Izvor: Pixabay

Prema analitičarima, takva ograničenja često su povezana s nedemokratskim vladama. Slijedom toga, afričke i azijske zemlje su najčešće ograničavale pristup u posljednjih pet godina. Međutim, u većini slučajeva ograničenja su privremena. Najnoviji primjer koji izvor navodi je onaj iz Burkino Faso:

"Zabilježeni su značajni poremećaji interneta usred uhićenja povezanih s navodnom zavjerom za državni udar. Incident je promatran od poslijepodneva 10. siječnja 2022., a od utorka 11. siječnja izvješća vjerojatno upućuju na ograničenje Facebooka i WhatsAppa."

 Statista drustveni mediji u svijetu.jpg Izvor: Statista

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI