OČISTITE CACHE Jednostavan način kako ubrzati rad pametnog telefona | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

OČISTITE CACHE Jednostavan način kako ubrzati rad pametnog telefona

Autor Smartlife

Manji broj proizvođača primjenjuje optimizaciju sustava na pametnom telefonu

 android cache clear Izvor: Shutterstock

Vrijeme je da očistite cache aplikacija, posjećenih web stranica i igara s telefona. Ubrzajte Android telefon kroz dva brza koraka.

Ako vaš telefon radi sporije nego prilikom kupnje, treba mu više vremena za izvršavanje uobičajenih stvari - vreme je da obrišete cache podatke. Prema istraživanju kompanije Honor, većina Android telefona uspori najmanje 36% tijekom 36 mjeseci korištenja, što je zaista veliko smanjenje performansi.

Razlog za to je najviše zbog neoptimiziranog sustava, aplikacija i igara za Android koje su napravljene tako da (bespotrebno ili ne) gomilaju podatke u pozadini. Android telefoni, bez obzira na svoju cijenu, rijetko su u stanju da se bore s podacima u pozadini raznih aplikacija i drugih stvari u svom sustavu.

Manji broj proizvođača primjenjuje optimizaciju sustava tako da ona uklanja različite ostatke podataka i uopće podatke koje ne koristi iz svog sistema - zato to morate uraditi vi sami. Ostaci podataka i nepotrebni podaci nalaze se u cache memoriji.

Ovu memoriju promatrajte kao dio memorije rezerviran za privremene podatke, koji aplikacijama pomažu da se učitavaju brže, a vama nude opciju da ne upisujete lozinku i korisničko ime svaki put kad se spajate na neku društvenu mrežu ili online servis.

Ako koristite Chrome browser slijedite sljedeće korake kako biste ispraznili cache memoriju preglednika (pišemo na engleskom jer je putanja slična i za neki drugi browser na Android uređaju):

• U Chrome pregledniku u gornjem desnom kutu kliknite na tri vertikalne točke
• Kliknite na Settings
• Odaberite Privacy and Security iz menija
• Pronađite Clear browsing data i podesite Time Range tj. vremenski okvir iz kojeg želite izbaciti sve keširane podatke
• Kliknite na Clear data i to je to

Prilikom brisanja cache memorije nemojte obuhvatiti browsing history i cookies and site data jer ćete se na svaki web protal morati ponovo logirati, a izgubit ćete i listu svih posjećenih portala. Sada kad ste očistili browser podatke vrijeme je da se “bacite“ na čišćenje Android sustava.

Kao i u slučaju internet preglednika samo slijedite nekoliko koraka i nepotrebni podaci će brzo biti očišćeni. Evo kako očistiti cache Android sustava:

• Uđite u Settings
• Kliknite na Storage
• Uđite u Other Apps
• Omogućite pregled aplikacija u listi po količini memorije koju koriste
• Odaberite aplikaciju čiji cache želite očistiti
• Kliknite na Clear cache

Ne zaboravite da će aplikacije i preglednik interneta, čim ispraznite cache, početi ponovo puniti tu memoriju novim podacima. Isti postupak ponovite jednom mjesečno. Ako vaš uređaj ima opciju za automatsko uklanjanje cache podataka - aktivirajte je, ali nemojte zaboraviti izuzeti podatke koji će vam trebati za ugodniji nastavak korištenja telefona. Tu mislimo na browsing history i Cookies and site data.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI