STVARNA OPASNOST ILI ZAVARAVANJE Isplati li se kupiti rabljenu grafičku karticu | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

STVARNA OPASNOST ILI ZAVARAVANJE Isplati li se kupiti rabljenu grafičku karticu

Autor Smartlife

Ne kupujte grafičke kartice koje su korištene za rudarenje, upozoravaju proizvođači

 Nvidia-RTX-graficke-karte-2 Izvor: nVidia

Stvarno je tako ili samo žele dodatnu zaradu, vjerojatno se pitate?! Nedavno je Palit, kompanija koja proizvodi grafičke kartice s NVIDIA GPU-ovima, izjavila da je kupovina korištene grafike lutrija jer se sa svakom godinom rada izgubi 10% performansi. Ima li tu zaista istine?

Kada kompanija koja proizvodi i prodaje grafičke kartice snatra da ne treba kupovati rabljene kartice nego nov hardver svatko će podignuti obrvu. Proizvođačima je uvijek u interesu prodati novi hardver i tako dodatno napuniti svoje džepove vašim novcem.

 Nvidia graficke kartice (3) Izvor: nVidia

Sa svakom godinom 10% manje performansi

Najnovija izjava predstavnika kompanije Palit Microsystems kaže da nije baš tako. Prema njima svaka grafička kartica koja rudari na godišnjem nivou izgubi 10% svojih performansi pa biste trebali paziti kada kupujete rabljeni hardver, posebno grafiku. Naravno da je ovakav scenarij povoljniji za njih jer na svakoj novoj grafici imaju zaradu dok na polovnoj ne zarađuju ništa već gube potencijalnog kupca.

Ovakva izjava uslijedila je nedugo nakon novih regulativa koje je uvela Kina i selidbe velike količine rudara van granica ove zemlje te prodaje ogromne količine grafičkih kartica i opreme za rudarenje. Prije nekoliko godina, kada je tržište kriptovaluta udarilo u pod i kada su cijene drastično pale, grafičke kartice su se mogle kupiti po smiješnim cijenama pa se taj period u narodu naziva i zlatno doba gaminga.

 Nvidia graficke kartice (1) Izvor: nVidia

U suštini, za manje od 100 eura ste prije tri i pol godine mogli kupiti Radeon RX580, odnosno NVDIA GTX 1070 za manje od 150 eura. Većina korisnika je konačno našla korist od matičnih ploča s dva GPU slota praveći Crossfire odnosno SLI konfiguracije s dvije grafike jer je bilo isplativije kupiti dvije rabljene nego jednu novu grafiku.

Pored kineskih regulativa, i prelazak na Ethereum 2.0 mogao bi biti prijeloman trenutak za većinu kriptorudara koji će izaći iz biznisa i rasprodati svoje rigove, čemu se svi gejmeri na ovom svijetu potajno nadaju.

Međutim, izjava iz kompanije Palit nije potkrijepljena nekim dokazima. Čuveni YouTube kanal Linus Tech Tips napravio je test. S nekoliko grafičkih kartica koje su rudarile 4 godine, godinu i pol i oko godinu dana testovi su pokazali da degradacije performansi ne postoje.

Bez obzira na to koliko su rudarile, ukoliko su ispravne, performanse ostaju na istom nivou kao da ste ih jučer donijeli iz trgovine.

DON'T Buy a Used Mining GPU! - $h!t Manufacturers Say
Izvor: Youtube

Jedina stvar koja bi potencijalno mogla biti uzrok slabijih performansi je činjenica što nove grafike koriste Boost taktove koji su viši od nominalnih da bi, kada je to potrebno, osigurale bolje performanse. S vremenom bi degradacija GPU-a, memorije ili neke druge komponente poput hlađenja mogla utjecati na Boost takt. Međutim, testovi su pokazali da je i ovo potpuno nebitno jer su grafike radile identično poput novih.

 Noctua-NH-P1-pasivni-hladnjak Izvor: Noctua

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI