Koliko dugo Apple podržava starije modele iPhonea? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Koliko dugo Apple podržava starije modele iPhonea?

Autor Davor Dakić

U jesen stiže nova verzija Appleovog iOS operativnog sustava. Već se zna koji će modeli dobiti nadogradnju na iOS 15

  Izvor: Shutterstock

U jesen će Apple, za veći broj iPhone modela, omogućiti nove funkcionalnosti uključujući mogućnost prepoznavanja, kopiranja i prevođenja teksta na fotografijama te niz poboljšanja privatnosti.

Čak će i korisnici iPhone 6s i iPhone 6s Plus modela, predstavljenih prije šest godina (2015. godine) dobiti nove mogućnosti. Ipak, neke značajke iz iOS 15 neće raditi na svim (starim) modelima, ali je zanimljivo koliki će broj Appleovih pametnih telefona ipak dobiti nadogradnju.

 smartphone,software,gadget,ios update,illustrative editorial,scr Izvor: Shutterstock

Kod Googleovog operativnog sustava Android nije takva situacija te proizvođači ne omogućuju nadogradnje za toliko stare modele, kao što radi Apple.

Tijekom svih godina, još od 2007. godine kad je predstavljen prvi iPhone, korisnici su u sljedećim godinama uživali u novim mogućnostima koje nudi nadogradnja. I dok su originalni iPhone i iPhone 3G dobili ažuriranje na verzije 2.0 i 3.0, kasniji su modeli dobivali softverske nadogradnje pet do šest godina.

 big,smartphone,gadget,generations,simple,crack,contemplate,brand Izvor: Shutterstock

Apple iPhone 3GS iz 2009. te iPhone 4 dobili su ukupno po još tri nadogradnje, a od iPhone 4s do iPhone 5 korisnici su imali ukupno pet verzija OS-a. iPhone 5s dobio je ukupno pet nadogradnji, a iPhone 6s prvi je model s čak šest dodatnih nadogradnji.

Najstariji model koji će dobiti novu verziju iOS 15 je iPhone 6s, a originalno je mobitel predstavljen s iOS 9. Dakle, to je već sedma verzija iOS-a koju će koristiti vlasnici simpatičnog modela s ekranom od 4,7 inča, uz (samo) 2 GB RAM-a te uz jednu stražnju leću kamere od 12 megapiksela.

 apple;iphone;6s;plus;phone;mobile;technology;NOT_EDITORIAL_ONLY Izvor: Pawan Kumar / Alamy / Alamy / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Na infografici, koju prenosi Statista, možete vidjeti cijelu povijest Appleovih nadogradnji na iPhone modele telefona. Nastavi li se ovakav niz, aktualna iPhone 12 serija će se uz sedam nadogradnji moći aktivno koristiti sve do iOS 20, a to bi moglo biti sve do 2026. godine. U to ćemo vrijeme već početi razmišljati o 6G-u, koji bi se u prvim mobilnim mrežama u svijetu mogao pojaviti oko 2028. godine.

  Izvor: Statista