TESLIN ROBOT NAPREDUJE: Optimus može balansirati na jednoj nozi | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

TESLIN ROBOT NAPREDUJE: Optimus može balansirati na jednoj nozi

Autor Davor Dakić

Elon Musk je otkrio nove detalje o humanoidnom robotu

 Tesla robot Optimus (6).jpg Izvor: Tesla / Ferrari / Profimedia

Optimus počinje djelovati autonomno. Humanoidni Teslin robot balansira na jednoj nozi i samostalno razvrstava kockice u spremnike za igranje. Robot Optimus je Elon Musk već pokazao javnosti dok je obavljao nekoliko muških poslova u Teslinoj tvornici električnih automobila.

S novim mogućnostima tehnološki milijarder želi pokazati koliko je njegov robot postao sposoban zahvaljujući najnovijim tehnološkim i inženjerskim poboljšanjima. Prvi napredak je što Optimus sada može sam kalibrirati svoje ruke i noge. Drugim riječima, prema potrebi manevrira svojim udovima kako bi obavio različite zadatke, bez ljudske intervencije.

 Tesla robot Optimus (13).jpg Izvor: Tesla / Ferrari / Profimedia

Ako želi podignuti ciglu Optimus sam za sebe određuje u kojem položaju moraju biti šaka i zapešće kako bi se radnja točno izvršila. Da bi to učinio koristi samo svoj vid i senzore koji prenose položaj njegovih zglobova natrag u njegov AI "mozak".

Optimus može naučiti razne zadatke i učinkovito ih obavljati. Na primjeru autonomnog sortiranja građevinskih kockica različitih boja njegova neuronska mreža pokreće cijelu operaciju koristeći samo vizualne informacije koje bot dobiva.

Podsjetimo se, Elon Musk je tijekom Tesla 2022 AI Day prezentacije prvi put javno predstavio humanoidnog robota Optimus. Robot je tada napravio prve nesigurne korake na pozornici, a dijeli veliki broj AI funkcija Tesla Autopilot softvera koji se nalazi u automobilima ove kompanije. Najavljena je cijena od 20.000 američkih dolara.

Optimus troši 100 vati energije dok sjedi, oko 500 dok šeta, težak je 73 kilograma i tijelo ima radijus kretanja od 200 stupnjeva dok šaka ima 27. Tijelo robota je, osim konstrukcije i kabela, sastavljeno i od oko 20 baterija koje napajaju Optimusa.

Mozak Optimusa sastavljen je od jednog Tesla čipa, sadrži Wi-Fi i 4G konekciju, omogućena je audio komponenta i ima čip za sigurnost. Robot ima najmanje 28 zglobova i pokretljivost koja je u potpunosti podržana velikim nivoom pokretljivosti.

Robot se može kretati, penjati se uz stepenice, čučnuti i podignuti se, okretati se i okretati se dok nosi objekte, kreće se postrance, podiže objekte jednom ili s obje ruke dok stoji ili čuči i uspravlja se, buši, ima odvijač, gura unaprijed ili vuče, stisne objekt ili ga povuče prema sebi.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI