SKLONITE IH I IMAT ĆETE BOLJI Wi-Fi: 7 stvari koje blokiraju vaš ruter | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

SKLONITE IH I IMAT ĆETE BOLJI Wi-Fi: 7 stvari koje blokiraju vaš ruter

Autor Smartlife

Svoj kućni Wi-Fi signal možete poboljšati na različite načine, no često se događa da problem nije u samom usmjerivaču već u objektima u njegovoj blizini

 Wi-Fi ruter router (2).jpg Izvor: Marko Čavić

Kada je bežični internetski signal, koji putem Wi-Fi rutera dolazi do vaših telefona, prijenosnih računala, tableta i drugih naprava, blokiran ili otežan sama će veza biti slabija. A osim problema sa samom mrežom signal može oslabiti i kada je neki objekt ili uređaj u blizini rutera.

Zato je portal IFL Science sastavio popis od sedam takvih predmeta koji nikako ne bi smjeli biti u blizini ovog uređaja želite li imati kvalitetnu i stabilnu Wi-Fi vezu u svom stanu.

Akvariji / Veliki spremnici s vodom

Akvariji i velike posude s vodom predstavljaju veliki problem za router jer "upijaju" radiofrekvencije. Kod signala koji se širi vani, recimo s javnim mrežama, sličan se problem javlja i zbog kiše jer i kišne kapi mogu djelomično "upiti" signal i smanjiti pokrivenost bežičnog signala.

Metalni predmeti / Ogledala

Ako se ruter nalazi u blizini velikog zrcala postoji mogućnost da će signal biti oslabljen jer se "reflektira" od njegove površine. Tako se u stanu pojavljuju "mrtve" zone pa se čini kao da se uređaji ne mogu spojiti na mrežu, koliko god bili blizu rutera.

 Wi-Fi-5-ruter.jpeg Izvor: MARKO NEŠOVIĆ

Mikrovalna pećnica

Mikrovalne pećnice također mogu ometati Wi-Fi signale jer kuhinjski uređaj emitira male količine zračenja. On zapravo proizvodi radio signal koji se emitira na vrlo visokoj frekvenciji. Ta frekvencija od 2,4 GHz jednaka je frekvenciji Wi-Fi signala pa se ne biste trebali čuditi ako neki od uređaja ostane bez internetskog signala dok grijete ručak.

Veliki predmeti

Koliko god Wi-Fi signal bio tehnološki napredan i vrlo koristan vrlo je teško ometati razne prepreke. Njegovi su valovi mnogo kraći od onih koji se koriste u radio prijenosu pa će lakše izgubiti snagu.

Stoga će veza s uređajima biti puno bolja ako je prostor između njih i routera slobodan. Ili, jednostavnije, ne stavljajte router iza kauča ili ispod ormara, bez obzira na to koliko biste željeli da prostor u vašoj sobi bude "očišćen" od previše stvari.

Bežični telefon

Mnogi ljudi još uvijek u svojim kućama i stanovima koriste fiksne telefone, a danas su uglavnom bežični. Problem može biti što rade na približno istoj frekvenciji kao i routeri pa - ako su blizu - mogu ometati njegov rad.

 Wi-Fi ruter router (1).jpg Izvor: MARKO NEŠOVIĆ

Bluetooth uređaji

Slično bežičnim telefonima uređaji koji koriste Bluetooth, poput bežičnih slušalica ili zvučnika, mogu oslabiti signal s usmjerivača. Ovdje je ključna i blizina jer što su ti uređaji bliže izvoru signala to će smetnje biti veće. Maknite ih ili se udaljite i vaš Wi-Fi signal će biti jači.

Elektronički uređaji

Možda zvuči kontradiktorno reći da usmjerivač neće dobro raditi kada su u blizini drugi elektronički uređaji budući da je njegova glavna funkcija povezivanje s njima. Međutim, ako ste okružili ruter uređajima koji ne sudjeluju u ovom prijenosu signala vrlo je vjerojatno da će doći do smetnji jer se emitiraju frekvencije koje bi mogle biti na njegovom putu.

Takvi uređaji su npr. DVD player, kućno kino, glazbena linija pa čak i baby monitori. Stoga maknite usmjerivač dalje od svih uređaja s kojima nije izravno povezan.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI