Prvi pametni telefon na svijetu sa satelitskim slanjem poruka | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Prvi pametni telefon na svijetu sa satelitskim slanjem poruka

Autor Krunoslav Ćosić

Napravit će ga britanski tehnološki proizvođač Bullitt Group i MediaTek

 Bullitt x MTK Social Square 2.jpg Izvor: Bullitt

U posljednje se vrijeme sve više govori o satelitskoj komunikaciji između pametnih telefona na Zemlji i satelita u zemljinoj orbiti. Uskoro možemo očekivati i prvi pametni telefon na svijetu sa satelitskim slanjem poruka.

Snage su udružili britanski Bullitt Group (telefoni CAT i Motorola, a izradili su i jedan model za Land Rover) i proizvođač čipova MediaTek, a telefon se u komercijalnoj ponudi očekuje u prvom tromjesečju 2023. Uređaj je na rubu tehničkih inovacija, nadmašujući planove drugih satelitskih komunikacijskih igrača koji su navedeni u mobilnoj svemirskoj utrci. Naime, Apple i Huawei sa svojim telefonima omogućuju slanje SMS poruka preko satelita, ali samo u hitnom slučaju kada ne postoji dostupan GSM signal na Zemlji, kako bi se odaslala poruka u slučaju opasnosti.

 Bullitt Group.jpg Izvor: Bullitt

Bullittov i MediaTekov telefon će uključivati tehnologiju dvosmjerne satelitske razmjene poruka. Telefon i OTT satelitska usluga uključivat će besplatnu satelitsku SOS značajku. Kompanije su tijekom posljednjih 18 mjeseci surađivale kako bi omogućili dodavanje izravne satelitske komunikacije u sljedećoj generaciji 5G pametnih telefona koje je dizajnirao Bullitt.

 Bullitt satelitski telefon.jpg Izvor: Bullitt

Bullitt je prvi koji koristi MediaTekov 3GPP NTN (Non-Terrestrial Network) čipset te će telefon za inicijalno povezivanje sa satelitom i slanje poruke trebati oko 10 sekundi. Vlasnički softver i komponente usluga također su paralelno razvijeni za pružanje usluge OTT satelitske razmjene poruka.

Softver uređaja je inteligentan i prebacuje se na satelitsku vezu samo kada nije dostupna mobilna ili Wi-Fi veza. Usluga se integrira s postojećim kontaktima korisnika kako bi pružila besprijekorno iskustvo pri korištenju satelitske veze za komunikaciju s telefonom na mobilnoj mreži.

 Richard Wharton, Bullitt Group, LinkedIn.jpg
Richard Wharton, Bullitt Group
Izvor: LinkedIn

Richard Wharton, suosnivač Bullitt Groupe objasnio je: “Bullitt dizajnira i proizvodi mobilne telefone prema licencama brendova Cat (Caterpillar Inc) i Motorola. Tijekom 13 godina razvili smo duboko razumijevanje naših korisnika koji se, zbog prirode svog životnog stila ili posla, često nalaze na otvorenom i često na rubu mobilne pokrivenosti. Globalno, korisnici mobilnih telefona gube signal na desetke milijardi sati svake godine... Samo Amerikanci gube pokrivenost mobitelom više od 22 milijarde sati godišnje. Gubitak signala je nešto što smo svi iskusili u nekom trenutku. Ovisno o situaciji to može značiti neugodnost, frustraciju, tjeskobu, gubitak produktivnosti ili čak gubitak života.“

Već dugo znamo da je odgovor u satelitu, ali ‘nevidljiva’ i besprijekorna integracija u pametni telefon stvara goleme tehničke izazove, kaže Wharton i dodaje kako MediaTek i Bullitt dijele početnički duh i povijest inovacija tako da sada, gotovo dvije godine suradnje, zajedno stoje na čelu nove ere u telekomunikacijama.

 JC Hsu, MediaTek.jpg
JC Hsu, MediaTek
Izvor: LinkedIn

JC Hsu, korporativni potpredsjednik i generalni direktor poslovne jedinice za bežične komunikacije u MediaTeku dodao je: „Ovaj odnos nastavlja našu dugogodišnju povijest inovacija i vodstva u formuliranju standarda 3GPP NTN koji kombinira mobilnu i satelitsku povezanost u istom uređaju. Uz najnoviju mobilnu tehnologiju i najsofisticiranije značajke mobilne veze s najboljim performansama na kojima smo radili 3GPP NTN napor zagovara dopuštanje proizvođačima uređaja pristup satelitskoj povezivosti. Vrlo smo ponosni što smo stvorili tehnologiju dvosmjerne satelitske razmjene poruka koja se koristi u ovom prvom komercijalno dostupnom telefonu i što smo pioniri u stvaranju ekosustava koji se temelji na 3GPP NTN standardima za satelitsku komunikaciju.”

Bullitt prvi pametni telefon za satelitsku razmjenu poruka
Izvor: Youtube

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI