PAMETNI TELEFONI I KAMERE: Nadmašili su desetljeća razvoja klasičnih fotoaparata | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

PAMETNI TELEFONI I KAMERE: Nadmašili su desetljeća razvoja klasičnih fotoaparata

Autor Krunoslav Ćosić

I dok uživamo u kamerama od 200 megapiksela jedna industrija se bori za opstanak

 Motorola edge 30 fusion (1).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Jedna od značajki koje se ističu u mnogim novim pametnim telefonima je kamera. S obzirom da senzori slike postaju sve manji (ali i sve bolji) i računalna snaga pametnih telefona omogućuje sofisticirano poboljšanje slike u stvarnom vremenu fotografije snimljene modernim pametnim telefonima sve su bliže kvaliteti koja je nekoć bila rezervirana za skupe fotoaparate s izmjenjivim objektivima.

I ne radi se samo o tržištu premium pametnih telefona. Tijekom proteklih nekoliko godina kamere pametnih telefona općenito su se znatno poboljšale. Toliko zapravo da većina ljudi više ne vidi potrebu nositi ili kupovati namjenski fotoaparat. Motorola je u rujnu ove godine u Milanu predstavila prvi smartphone sa senzorom od čak 200 megapiksela - edge 30 ultra.

 Motorola edge 30 Ultra (4).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

 Motorola edge 30 Ultra (5).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Dok će profesionalci i foto entuzijasti (vjerojatno) uvijek postići bolje rezultate koristeći vrhunske fotoaparate i objektive, moderni pametni telefoni snimaju fotografije koje su sasvim dovoljne za zahtjeve prosječnog korisnika.

Na industriju fotoaparata i foto opreme uspon fotografije putem pametnih telefona imao je razorne učinke. Prema CIPA-i, japanskoj industrijskoj grupi s članovima kao što su Olympus, Canon i Nikon, svjetske isporuke fotoaparata pale su za 93 posto između 2010. i 2021., brišući desetljeća rasta, prenosi Statista.

 Filmske i digitalne kamere, Statista.jpg Izvor: Statista

Oštar pad uglavnom je potaknut smanjenjem isporuka digitalnih fotoaparata s ugrađenim objektivima, tipom na koji su se povremeni fotografi oslanjali prije uspona fotografije putem pametnih telefona.

 DSLR fotoaparat Izvor: Shutterstock

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI