Ne morate baš svake godine kupovati novi smartphone! | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Ne morate baš svake godine kupovati novi smartphone!

Autor Smartlife

6 dobrih razloga zašto to ne trebate raditi

 Apple iPhone.jpeg Izvor: Pexels

Pametni telefoni postoje već jako dugo. Ono što je započelo kao luksuzan proizvod sada je postalo suštinski dio naših života. Od osnovnih zadataka kao što je gledanje digitalnog menija restorana do složenijih, poput autorizacije transakcija - pametni telefoni više nisu samo telefoni. To su naše kamere, biblioteka medija, filijale mobilne banke, ključevi od kuće i automobila, planeri putovanja i još mnogo toga.

Najpopularniji proizvođači telefona imaju tendenciju objavljivati nadogradnju jednom ili dva puta godišnje. Na primer, Apple lansira nove flagship uređaje svake jeseni, a ponekad i nove SE uređaje u proljeće. Slično, Samsung najavljuje nove pametne telefone u različito doba godine - nudeći različite specifikacije i cijene kako bi se zadovoljila šira publika.

Kada je riječ o kupcima ovih uređaja možemo ih podijeliti u dva tabora - entuzijaste koji jednom godišnje ili češće uzimaju nov telefon te ogromnu većinu kojoj do toga nije stalo. Ova druga grupa samo želi telefon koji radi.

S druge strane prva je u iskušenju da se dočepa najnovijeg i najboljeg uređaja, bez obzira na sve. Ipak, mogu li današnje inovacije stvarno opravdati redovnu nadogradnju pametnih telefona? Predstavljamo vam 6 razloga zašto smatramo da to nije slučaj.

 pametni telefon (1).jpg Izvor: Elizaveta Galitckaia / Alamy / Alamy / Profimedia

1. Zreli hardver, sporije inovacije, dosadna nadogradnja telefona

Kada kompanija objavi proizvod koji pripada novoj kategoriji, prvih nekoliko generacija obično ima pregršt poboljšanja. Kako uređaj sazrijeva, inovacija se usporava. Uzmimo iPhone na primjer. Originalni iPhone su ponovo zamislili kako telefon može izgledati i raditi. Sljedeće izdanje je predstavilo podršku za 3G i App Store, a iPhone 4 je uveo moderan dizajn i podršku za FaceTime. Telefon se počeo oblikovati.

Iz godine u godinu element uzbuđenja je počeo nestajati kada bi Apple lansirao novi iPhone. Bilo je nekih vrijednih trenutaka kao kada je predstavljen Touch ID, veći iPhone 6, a zatim iPhone X, koji je donio notch i Face ID.

Bilo je logično da netko tko ima iPhone 5, ukoliko mu novčanik to dopušta, kupi iPhone 6. Međutim, nadogradnja s iPhone 7 na iPhone 8 i nije bila baš opravdana. Što je više tehnologija napredovala to je godišnja nadogradnja telefona više gubila na značaju. Danas, neki ljudi čak i ne mogu razlikovati iPhone 12 Pro i iPhone 13 Pro.

Slično tome i Android telefoni su skoro potpuno sazreli. Kompanije više ne mogu smišljati tako zapanjujuća izdanja kao prethodnih godina. Shvatili smo kako savladati pametne telefone i skoro da jesmo. Normalno je i očekivalo se da ćemo doći do ove točke gdje su nove promjene samo gomila brojeva koji većini korisnika ništa ne znače.

2. Telefoni otporni na budućnost su postali pristupačni

Nekada je kupnja pristupačnog telefona dolazila s frustracijama, uglavnom zbog performansi. Telefoni nižeg i srednjeg ranga obično bi se počeli usporavati nakon nekoliko mjeseci aktivne upotrebe. Ovo je mnoge ljude natjeralo da često nadograđuju jer bi se počeli suočavati s upozorenjima o premalo slobodnog prostora i drugim smetnjama prilično brzo u životnom ciklusu uređaja. Odavno smo prošli fazu tijekom koje su ažuriranja aplikacija počela postajati znatno veća. Ovo je uništilo iskustvo onima koji su imali telefone s malim kapacitetom interne memorije.

Sada su se stvari promijenile. Bilo da kupite iPhone SE 2022 ili skoro bilo koji drugi Android uređaj srednjeg ranga, on lako preživi najmanje nekoliko godina. Proizvođači su počeli obećavati više godina softverske podrške, a minimalne tehničke specifikacije su sada relativno pristojne i prihvatljive. Dakle, čak i oni koji ne ulažu u vrhunski telefon ne bi trebali osjećati nikakav pritisak prema godišnjoj nadogradnji.

3. Zamjena baterije umjesto zamjene uređaja

Osoba će možda željeti nadograditi svoj telefon jer je iritira trenutni. Mnogi faktori mogu potaknuti ovu frustraciju. Međutim, ono što mnogi korisnici ne shvaćaju je da ponekad rješenje ne mora biti nadogradnja telefona. "Punim telefon nekoliko puta na dan" je uobičajena žalba koju možemo čuti kada netko počne planirati nadogradnju. Dakle, zašto mijenjati cijeli telefon kada zamjena baterije može biti sasvim dovoljna?

Naravno, ovo ne znači da se trebate boriti na sve načine kako bi vaša baterija preživjela što duže. Kupili ste telefon koji treba služiti vašim potrebama, a ne da vi služite njegovim. Koliko košta zamjena baterije? Stvarno vam se isplati stalno razmišljati o bateriji i optimalnim postocima koji će produžiti njen vijek?

 Apple iPhone baterija (3).jpg Izvor: Kevsan Gündüz / Alamy / Alamy / Profimedia

Slažemo se da je najoptimalniji način punjenja od 20% do 80%, ali baterija degradira što god vi radili, samo je pitanje kojom brzinom. Ta razlika nije toliko velika da bi, po našem mišljenju, vi uopće brinuli o tome. Slobodno stavite telefon da se puni kada god želite i koliko god želite, a kada dođe vrijeme - mijenjajte bateriju.

4. Ažuriranje softvera podmlađuje iskustvo

Jedna sjajna stvar u vezi pametnih telefona je ažuriranje softvera. Apple i Google jednom godišnje objavljuju novo izdanje svojih operativnih sustava. Oni obično dolaze s promjenama i dodacima koji obogaćuju korisničko iskustvo, a to nisu svakodnevne ispravke bugova i sigurosne zakrpe koje viđamo na skoro mjesečnom nivou.

Dakle, čak i ako ne posjedujete najnoviji telefon na tržištu vaš uređaj će izgledati slično njemu nakon nadogradnje softvera. Svi iPhone uređaji koji dobiju najnoviji iOS imaju gotovo identično iskustvo, a isto je i s većinom Android uređaja.

 Xiaomi.jpg Izvor: Xiaomi

5. Vjerojatno vam ne treba nadogradnja kamere

Jedan od mnogih razloga zbog kojih bi osoba možda željela nadograditi svoj telefon su bolje performanse kamere. Proizvođači telefona svake godine rade poboljšanja koja rezultiraju boljim fotografijama i video zapisima. Bilo da se radi o lećama, senzorima, čipu ili softverskoj obradi skoro uvijek imamo problem u segmentu kamere. Ovo se često koristi kao prodajna točka i pritisak na neodlučne korisnike da nadograde svoj uređaj.

Stvarno vam je potrebna inkrementalno bolja kvaliteta slike? Vjerojatno ne. Moderne kamere pametnih telefona su već dovoljno moćne da sagradite čitavu biblioteku uspomena. Današnje kamere telefona toliko moćne da DSLR fotoaparati odlaze u zaborav.

Ne treba zaboraviti ni da vaše omiljene platforme na koje postavljate fotografije imaju tendenciju komprimiranja, snižavajući njihovu kvalitetu. Dakle, preskakanje generacije ili dvije neće zaista imati drastičan utjecaj na vaš život ili njegovu digitalnu dokumentaciju.

 Xiaomi 2.jpg Izvor: Xiaomi

6. Ne treba vam najbrži čipset

Sa svakom većom nadogradnjom telefona proizvođači imaju tendenciju poboljšati performanse procesora. Ovo je u prošlosti bilo važno jer su ugrađivani čipseti pametnih telefona bili prilično spori. Svaka nova generacija bi imala utjecaj, a stariji telefoni bi brzo izgubili podršku za novije ažuriranje sistema i aplikacija.

Ovo više nije slučaj. Telefoni od prije nekoliko godina i dalje mogu pokrenuti najnovije verzije najpopularnijih aplikacija. Samo zato što zato što je čip iz 2022. godine brži 20% u odnosu na onaj iz 2021, to ne znači da će na bilo koji način utjecati na vaše iskustvo.

U stvari, vrlo je vjerojatno kako nikada i niste iskoristili pun potencijal svog trenutnog mobilnog procesora, a svakodnevne aplikacije koje koristite još će dugo vremena raditi bez ikakvih smetnji.

 Qualcomm-Snapdragon-8-Gen-1 (2).jpg Izvor: Qualcomm

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI