6 SAVJETA ZA LJETO: Pregrijavanje telefona, kontrast, voda, pijesak... | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

6 SAVJETA ZA LJETO: Pregrijavanje telefona, kontrast, voda, pijesak...

Autor Smartlife

Razni faktori i te kako mogu utjecati na naše pametne telefone

 Wiko-U30-18.jpg Izvor: Wiko

Ljeto je u punom zamahu: vrijeme je za putovanja, pješčane ili neke druge plaže i sunčanje. Na zasluženom i dobro isplaniranom odmoru imamo brojne mogućnosti za savršenu fotku za Instagram pa će telefon uvijek biti uz nas.

Ipak, tijekom ljeta postoje faktori koji i te kako mogu utjecati na naše telefone - pregrijavanje, pijesak ili nemogućnost da pročitamo poruku zbog prejakog sunčevog svjetla naše dobro raspoloženje može brzo pretvoriti u živciranje, ako telefon prestane raditi malo prije savršenog zalaska Sunca.

Pregrijavanje telefona

Možda pretraga na internetu dok se sunčamo na plaži izgleda kao dobra ideja, ali naši telefoni nimalo ne uživaju na vrućem zraku. Naprotiv, unutrašnji dijelovi i LCD ekrani su osjetljivi na preveliku toplinu te izlaganje telefona i pregrijavanje na direktnom Suncu može izazvati nepopravljivu štetu.

Izlaganje uređaja visokim temperaturama može utjecati na iznenadno isključivanje telefona, kvar baterije ili čak kvar telefona.

 Telefon plaza.jpg Izvor: Pixabay

Tijekom dužeg rada telefona na direktnom Suncu dolazi i do spomenutog spontanog gašenja, zbog pregrijavanja uređaja ili na novijim modelima do pojave upozorenja na ekranu da je radna temperatura izuzetno visoka te je potrebno isključiti neke od aplikacija ili komponenti. Ovo vas ne treba plašiti, ni jedna ni druga situacija, ali je odličan znak da je krajnje vrijeme da se telefon skloni sa Sunca i s izuzetno visoke temperature.

Pobrinite se da telefon ne stoji predugo izložen Suncu. Ako mislite da je uređaj topliji nego obično ugasite sve aplikacije, uključite opciju čuvanja energije ili način rada u avionu i stavite telefon u hlad. Ako ovo ne pomogne, isključite ga i tako spriječite oštećenja baterije, prije svega.

Pogledajte i kakve sve probleme može napraviti pregrijavanje baterije:


Teško čitljiv ekran

Kada je Sunce jako ponekad ne možemo odlučiti trebamo li otključati ekran ili ne. Često čekamo dok ne stignemo do hlada kako bismo koristili telefon ili ga zaklanjamo rukom da bismo vidjeli što na ekranu piše.

Povećavanje osvjetljenja ekrana pomoći će da pročitamo poruke i pretražujemo slike čak i na direktnom Suncu. Na samom vrha ekrana nalazi se opcija za podešavanje osvjetljenja. Imajte na pameti da veća osvjetljenost troši više baterije tako da je dobro vratiti podešavanje na manju osvjetljenost u hladu.

Mnogi uređaji imaju automatsko podešavanje osvjetljenja koje podešava osvjetljenje uz pomoć senzora u ovisnosti od svjetlosnih uvjeta tako da ne moramo ručno podešavamo jakost osvjetljenja. Uključite tu opciju.

Povećajte kontrast za lakše čitanje

Ako baš morate duže vrijeme koristiti uključen ekran telefona ili koristite neku od njegovih opcija, a nemate hladovinu u blizini - ne brinite, postoji opcija povećavanja kontrasta koju ima gotovo svaki telefon danas, a koja omogućava da ekran podesite tako da bude čitljiv i na direktnom Suncu.

Ova opcija nije uobičajena i koristi se samo u određenim slučajevima pa ju ne zaboravite isključiti kad vam ne bude potrebna jer nije preporučljivo da se koristi duže vremena.

Neke od manje poznatih funkcija u telefonima s Android operativnim sustavom nude rješenje ovog problema. Mi ćemo vam ovdje opisati način za uređaj koji trenutno koristimo, ali je situacija slična s većinom modernih telefona.

U Općim postavkama (Settings), u opciji Accessibility, odaberite opciju Vision, potom High contrast screen koja potamnjuje ekran, što pomaže da se poruke lakše čitaju na Suncu.

Refleksija svjetlosti

U uvjetima jakog svjetla na otvorenom jedino što najčešće možemo vidjeti je vlastiti odraz u telefonu. Refleksija može izazvati probleme posebno na tabletima, laptop računalima i telefonima, što nas sprječava da koristimo ove uređaje na direktnom svjetlu.

Dok ste na ljetovanju ili tijekom ljeta posebne antirefleksivne folije mogu biti dobar izbor, a mogu se kupiti i prilagoditi ekranima različitih veličina i biti jednostavno rješenje ovog zamornog problema. Nakon toga ih lako možete skloniti s ekrana svog telefona ili tableta i računala.

 Motorola-Edge-30-Pro-46-.jpg Izvor: Motorola

Voda i pijesak

Često kažemo da nećemo koristiti naše telefone nigdje blizu vode, ali na odmoru i tijekom ljeta snimamo video filmove baš negdje u blizini vode.

Voda može samo poprskati telefon dok nam u najgorem slučaju telefon može pasti u vodu - ups! Čak i da ne pravimo ovakve greške, vjerojatno ćemo nositi telefon na plažu kako bismo poslije u njemu pronašli pijesak, zatekli već izgreban ekran ili stražnji dio telefona od sjajne plastike ili stakla…

Ako se telefon smoči ugasite ga odmah. Upijte vodu suhim ručnikom i stavite telefon tako da voda izađe iz njega. Možete ga ubaciti, po starom vjerovanju u rižu, iako mnogi ne vjeruju u to, ali svakako ne škodi! Riža svakako upija vodu i suši uređaj.

 Telefon pijesak.jpg Izvor: Pixabay

S druge strane, kad pokušavate izvaditi pijesak iz telefona prvo isključite telefon i koristite kompresirani zrak kako biste izbacili zrnca pijeska. Podsjetite sebe da sljedeće godine uzmete zaštitnu plastiku ili uložite u vodootporni telefon ili futrolu za njega.

Ne ostavljajte ništa, pa ni telefon u vozilu

Kako bi izbjegli incidente ljudi ostavljaju svoje vrijedne stvari u automobilima kad idu na plažu. Ovo može biti opasno za telefone: na 30 stupnjeva unutarnja temperatura u vozilu se povećava za jedan stupanj svake minute i brzo može dostići 60-70 stupnjeva, što može dovesti do trajnog oštećenja uređaja.

 Telefon automobil navigacija.jpg Izvor: Pixabay

Unutarnje komponente su osjetljive na prekomjernu toplinu i nemojte se igrati - ostavite telefon u sobi ili kod kuće ako krećete na plažu ili bazen. Ovim ćete izbjeći moguća oštećenja telefona pa čak i eksploziju baterije ili druge, mnogo gore incidente.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI