Kako prijaviti (vaš) lažni profil na Facebooku i Instagramu | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Kako prijaviti (vaš) lažni profil na Facebooku i Instagramu

Autor Krunoslav Ćosić

Nemaju samo poznate osobe probleme s lažnim profilima na društvenim mrežama

 Facebook (2) Izvor: Chris Rout / Alamy / Alamy / Profimedia

Nevjerojatno je koliko brzo možete nekome falsificirati život. Možete osobu iz ljevičara pretvoriti u desničara, možete u njegovo ime poslati lažne poruke drugim osobama. Sve je to moguće otvaranjem profila na društvenim mrežama. S obzirom da pri otvaranju profila ne postoji nikakva identifikacija, kroz samo nekoliko minuta možete postati bilo tko - vaš najbolji prijatelj ili prijateljica, poznati glumac, fotograf Lupino, doktor, nastavnik...

Primijetite li na Instagramu i Facebooku profil koji se predstavlja kao da ste to vi, možete to prijaviti. Preporuka je da isto to zamolite i vaše prijatelje slanjem linka ili screenshota lažnog profila kako bi ga što više osoba u kratkom periodu označilo lažnim.

Kako prijaviti lažni profil na Facebooku?

Facebookova pravila korištenja ne dopuštaju otvaranje profila osoba koje se lažno predstavljaju. Ako je netko kreirao profil u kojem se predstavlja kao vi trebate to prijaviti putem linka.

Slijede tri koraka:
1. otvorite profil te osobe
2. kliknite na tri točkice u desnom dijelu stranice
3. odaberite "Zatražite pomoć ili prijavite profil"

Facebook će zatim napraviti provjeru prijavljenog profila traženjem da se prijavljena osoba identificira svojim osobnim dokumentom. Ukoliko nemate svoj profil na Facebooku, tada putem ovog obrasca možete prijaviti korisnički račun osobe koja se lažno predstavlja.

Kako prijaviti lažni profil na Instagramu?

Niti na Instagramu nisu dopušteni profili osoba koje se lažno predstavljaju. Ako je netko napravio Instagram račun pretvarajući se da ste vi, možete to prijaviti Instagramu. Obavezno navedite sve tražene podatke, uključujući fotografiju vaše osobne iskaznice. Ukoliko vaše dijete ima lažni profil, vi kao roditelj također to možete prijaviti Instagramu.

Ako imate Instagram račun, možete ga prijaviti unutar aplikacije ili ispunjavanjem ovog obrasca. Ako nemate Instagram račun, ispunite ovaj obrazac. Bitno je za istaknuti kako će vaša prijava biti anonimna tako da osoba koju prijavljujete neće imati informaciju o prijavitelju. Osim ako prijavljujete povredu intelektualnog vlasništva.

 Instagram prijava lažni profil.jpg Izvor: Instagram

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI