Gotovo svi mladi u Hrvatskoj igraju video igre | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Gotovo svi mladi u Hrvatskoj igraju video igre

Autor Krunoslav Ćosić

97 posto mladih u Hrvatskoj između 12 i 25 godina igraju video igre na računalu, tabletu ili mobitelu

 Ultimate Gamer 3.jpg Izvor: Youtube

Video igre neizostavni su dio života mladih u Hrvatskoj, pokazuju rezultati istraživanja prema kojem polovica igranje prakticira svakodnevno. 40 posto ih se ponekad toliko uživi u igranje da na nekoliko sati zaborave jesti ili piti. Istovremeno, u Hrvatskoj je 50 posto mladih doživjelo rizike u gamingu - prihvatilo je poziv nepoznate osobe na dodavanje na listu prijatelja.

Podaci su to iz istraživanja o navikama mladih u gamingu koje je proveo Hrvatski Telekom u suradnji s agencijom za istraživanje tržišta SmartUp. Mladi su pokazali relativno visoku svijest o opasnostima, no unatoč tome i dalje njih 50 posto ulazi u neka od riskantnih ponašanja smatrajući da se loše stvari prvenstveno događaju drugima.

 Ultimate Gamer.jpg Izvor: Hrvatski Telekom

Čak 81 posto mladih svjesno je da može postati ovisno o igricama, no i dalje ih 60 posto u dobi od 12 do 15 godina igraju nekoliko sati na dan riskirajući kvalitetno obavljanje školskih i obiteljskih obveza. Istraživanje je pokazalo da je oko 50 posto mladih u nekoj od igara prihvatilo poziv nepoznate osobe na dodavanje na listu prijatelja, a isto toliko ih doživjelo neki oblik psovki, vrijeđanja i agresivnih ponašanja tijekom igranja.

Dvije trećine mladih zabrinuto je oko krađe lozinke ili osobnih podataka s igrače platforme, primanja prijetećih slika, objavljivanje privatnih podataka ili neistina o njima, predstavljanja odraslih kao tinejdžera te slanja vlastite slike i videa online frendu kojeg ne poznaju u stvarnom svijetu.

 Ultimate Gamer 2.jpg Izvor: Hrvatski Telekom

Djevojke su u gaming svijetu sve više izložene isključivanju i zlostavljanju. I tu je zabilježen značajan disparitet u shvaćanju gaming vještina djevojaka u očima djevojčica i dječaka, što je zapravo temelj loših ponašanja prema djevojkama u gamingu. Naime, dok 70 posto djevojaka smatra da može igrati i bolje od dječaka, to isto misli između 40 i 50 posto dječaka.

Hrvatski Telekom je pokrenuo prvi YouTube gaming show, Ultimate Gamer, amatersko natjecanje u igranju igara u sklopu kojeg će mlade ljude uz zabavu i u njima prilagođenom okruženju dodatno educirati o važnim temama kako bi ih zaštitili od potencijalnih opasnosti u virtualnom svijetu, ali i kako razviti nove vještine koje im mogu pomoći u budućnosti. Čak sedam djevojaka od ukupno 12 natjecatelja bit će zaduženo za razbijanje spolnih predrasuda u gamingu.

Ultimate Gamer #1 | Novi epic gameshow
Izvor: Youtube

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI