Sljedeća značajka koja će doći na iPhone mogla bi promijeniti sve | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Sljedeća značajka koja će doći na iPhone mogla bi promijeniti sve

Autor Davor Dakić

Apple korisnici će uskoro dobiti nadogradnju iOS 17.4, a mnogi bi se mogli razveseliti

 Apple iPhone.jpg Izvor: David Talukdar / Zuma Press / Profimedia

Početkom ožujka Apple pušta sljedeću nadogradnju za korisnike iPhonea, a mnogi bi se mogli veseliti tom ažuriranju. Navodno se radi o velikoj zaštiti.

Apple najavljuje najznačajniju kriptografsku sigurnosnu nadogradnju u povijesti iMessagea uvođenjem PQ3, revolucionarnog postkvantnog kriptografskog protokola za sigurnu razmjenu poruka.”

Apple već ima enkripciju u iMessageu, ali ovo diže stvari na drugu razinu. Ponudit će najjača sigurnosna svojstva od svih protokola za razmjenu poruka na svijetu. Trenutna iMessage sigurnost, dok ne stigne iOS 17.4, upravlja razinom 1, a kada iOS 17.4 izađe PQ3 će, po Appleovoj procjeni, dosegnuti razinu 3 sigurnosti.

 Apple post-quantum cryptography.jpg Izvor: Apple

Sigurnosna značajka stići će i na druge Appleove platforme koje podržavaju iMessage, a to su iPad, Mac i Apple Watch.

Smatra se da će u budućnosti kvantna računala moći prevladati danas dostupne razine enkripcije. Dovoljno snažno kvantno računalo moglo bi riješiti klasične matematičke probleme na fundamentalno različite načine. Iako kvantna računala s ovom sposobnošću još ne postoje, iznimno dobro opremljeni napadači već se mogu pripremiti za njihov mogući dolazak.

 Apple iPhone iOS 17.3.jpg Izvor: David Talukdar / Zuma Press / Profimedia

Pretpostavka je jednostavna: takvi napadači mogu prikupiti velike količine današnjih šifriranih podataka i sve to pohraniti za buduću upotrebu. Iako danas ne mogu dešifrirati nijedan od ovih podataka mogu ih zadržati dok ne nabave kvantno računalo koje će ih moći dešifrirati u budućnosti. Taj je scenarij napada poznat kao žetva sada, dešifriranje kasnije.

 Apple iPhone (2).jpg Izvor: Jaap Arriens/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Stoga je privatnost ključna za Apple, a tvrtka je opisuje kao temeljno ljudsko pravo. Kako bi imali koristi od PQ3 i pošiljatelj i primatelj moraju preuzeti novi protokol tako da ćete morati uvjeriti prijatelje i obitelj da ažuriraju svoje iPhone, iPad i Macove za još sigurniju razmjenu poruka.

End-to-end enkripcija na iMessageu je slična stvari, ali PQ3 štiti poruke u prijenosu tako da se nećete morati brinuti o prethodnom ažuriranju starih razgovora (oni su zaštićeni na uređaju). Zbog je vaš godinama star grupni chat siguran na svačijem telefonu, tabletu ili računalu, a sve nove poruke dobit će PQ3 zaštitu.

 Apple iPhone iOS 17.2.1 (2).jpg Izvor: Lorenzo Di Cola/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

 Apple iPhone iOS 17.2.1 (1).jpg Izvor: Lorenzo Di Cola/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI