GOOGLEOVA OPERACIJA: Još samo 4 dana do 'velikog brisanja' | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

GOOGLEOVA OPERACIJA: Još samo 4 dana do 'velikog brisanja'

Autor Smartlife

Što to točno znači i kako spasiti svoj Google račun?

 Gmail Izvor: IB Photography / Alamy / Alamy / Profimedia

Jedan je od razloga za gašenje tolikog broja neaktivnih računa, prema Googleu, što ih nedostatak ažurnih sigurnosnih mjera čini mnogo ranjivijima na hakiranje.

Google se ovih dana priprema za veliku kampanju brisanja neaktivnih korisničkih računa koja kreće 1. prosinca 2023. Takvu odluku internetskog diva potaknula je povećana ranjivost starijih računa, koji su samim time manje otporni na cyber napade.

Računi koji nisu korišteni najmanje dvije godine kao i svi podaci povezani s njima (uključujući e-poštu, datoteke spremljene na Google disku, sve fotografije i kontakte u adresaru) bit će pogođeni ovom opsežnom Googleovom radnjom.

Prema tvrtki, najmanje je 10 puta manje vjerojatno da će neaktivni računi imati dvofaktorsku autentifikaciju nego računi koji se redovito koriste. Nedostatak te sigurnosne mjere čini ih mnogo ranjivijima na hakerske napade.

 google gmail;gmail website;laptop;application;app;apps;smartphone;cellphone;mobile phone;phone;device;technology;economy;business;NOT_EDITORIAL_ONLY;alamyunknown Izvor: Profimedia

Također, bilo koja druga vanjska aktivnost ili usluga povezana s neaktivnim Google računom također je potencijalno ugrožena svojom ranjivošću, što je još jedan argument u korist uklanjanja starijih računa.

No, svi neaktivni računi neće biti izbrisani odmah već će ih Google uklanjati postupno i u manjim količinama. To će korisnicima omogućiti odnosno ostaviti dovoljno vremena da ponovno aktiviraju "napuštene" račune ako ih još trebaju i žele koristiti.

Međutim, kada se račun i svi povezani dokumenti i datoteke definitivno izbrišu to će biti konačni, tj. nepovratni proces nakon kojeg se izbrisani podaci ne mogu vratiti.

Kako izbjeći brisanje starog Google računa?

Kako račun ne bi bio izbrisan dovoljno je da se korisnik prijavi na Gmail barem jednom u dvije godine. Ovo je minimalna aktivnost potrebna da se izbjegne njegovo uklanjanje.

Nova era za AI i Google Workspace
Izvor: Youtube

No, to nije jedini način jer se brisanje računa može spriječiti i na sljedeće načine:

• koristeći Google Drive
• gledanje YouTube videa
• preuzimanjem aplikacija iz trgovine Google Play
• pretraživanjem interneta putem Google tražilice
• prijavom sa svojim Google računom za aplikacije ili usluge trećih strana.

Važno je napomenuti da Google, barem za sada, neće brisati račune povezane s javno objavljenim videima uploadanim na YouTube, unatoč njihovoj neaktivnosti.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI