FAKE OBJAVE I KONTAKTI: Sve ih je više na društvenim mrežama | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

FAKE OBJAVE I KONTAKTI: Sve ih je više na društvenim mrežama

Autor Krunoslav Ćosić

Lažni profili i lažne objave kad-tad će iskusiti većina vlasnika društvenih medija. Kako ih prepoznati?

 Facebook (2) Izvor: Chris Rout / Alamy / Alamy / Profimedia

„Jeli ti to ti u videu?“ Ovo je jedna od najčešćih lažnih, fake rečenica koje od svojih prijatelja (kojima je provaljen profil) možete dobiti kroz Facebookov Messenger. Ako ne razmišljate sigurno ćete instinktivno pritisnuti na link – koji ne biste trebali stisnuti.

Razlog je vrlo jednostavan – netko je vašem prijatelju provalio u Facebook profil te svima po redu šalje poruke kako bi ih pridobio na klikanje linka iza kojeg može biti zaista bilo što. Možda je samo šala, ali i možda ste nekome dali jedan besplatni klik, a on je zaradio na vašem kliku. Može vas taj link odvesti na web stranicu sa zlonamjernim softverom kroz koji će se vaše računalo, tablet ili pametni telefon zaraziti.

Ako se pitate kako ne kliknuti na taj link odgovor je vrlo jednostavan – samo čitajte. Dakle, link neće voditi na Facebook objavu, neće voditi na YouTube ili neku drugu poznatu web stranicu. Obično će pisati nešto u stilu abzz123.xyz. Dakle, već iz linka postaje jasno kako se radi o nečemu vrlo neozbiljnom. Kao što nećete bilo kome otvoriti vrata stana ili ući kroz bilo koja vrata, prije nego razmislite, tako bi se trebalo ponašati i u ovakvim situacijama.

Postoje i druge navlakuše koje će vas pokušati nagovoriti na klik. Recimo, klikom na link možete saznati tko posjećuje vaš Facebook profil. I to također djeluje intrigantno i ljudska znatiželja će učiniti svoje. Ali, samo pogledajte link koji vodi do te informacije i odmah će vam sve postati jasno. Postoji i mogućnost da je netko napravio klonirani profil, koji ima isto ime i fotografiju kao vaš prijatelj. Provjerite broj prijatelja. Obično piše 10 ili 20.

 Facebook spam 02.04.2022.jpg Izvor: Krunoslav Ćosić  Instagram fake 07.05.2022 (9).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić


Kupi mi bon za mobitel

I dok u prethodna dva slučaja možete možda samo kliknuti na link, nakon čega se neće dogoditi ništa strašno, postoje situacije kada netko provali u Facebook profil te preko Messengera ili Instagram profila šalje poruke sa zahtjevom da kupite bon za mobitel.

 Instagram fake 07.05.2022 (1).jpg Izvor: Instagram


Možda ćete pomisliti da je vaš prijatelj u nekoj nevolji i zaista nema eura na računu pa ne može nikoga nazvati. Nemojte odmah nasjesti na poruku, pitajte u pisanoj komunikaciji nešto što bi mogla znati samo prava osoba te tako riješite nedoumicu o lažnoj poruci ili pomoći koju netko zaista treba.

Primijetite li bilo koju od prethodnih aktivnosti svakako to prijavite Facebooku ili nekoj drugoj društvenoj mreži, kroz formu koja se nudi na jedan klik. Dat ćete do znanja Facebooku da se radi o lažnom profilu ili upadu u nečiji profil.

Pošaljete li toj osobi poruku da joj je provaljeno u profil ona to vjerojatno neće pročitati jer se najčešće niti ne može spojiti na svoj profil, zbog promijenjene lozinke. Kontaktirajte ju na neki drugi način – slanjem SMS poruke, telefonskim pozivom, kroz instant poruke.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI