NEKI SUMNJAJU: Netko vam špijunira pametni telefon? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NEKI SUMNJAJU: Netko vam špijunira pametni telefon?

Autor Smartlife

Pronalaženje zlonamjernog softvera prvi je korak u rješavanju problema

 Stalkerware špijunaža špijuniranje oko.jpg Izvor: Freepik

Poznato je da je online sigurnost veliki problem, a digitalno ponašanje građana zanima velike tvrtke, ali i male igrače. Spyware ili stalkerware, zlonamjerni softver dizajniran za rad u pozadini, može poslužiti u tu svrhu.

Cilj mu je pratiti sve što korisnik radi i slati informacije onome tko je odlučio špijunirati te prikupljati intimne detalje iz života žrtve. Pametni telefoni ušli su u sve sfere života pa je količina informacija koje otkrivamo namjerno ili ne znajući da to činimo sve veća.

Zainteresirani za špijunažu stalno su u potrazi za prikladnim, često skupim, alatima kojima mogu hakirati telefone i potom pratiti kretanje i ponašanje drugih. Korisnici se upozoravaju da je važno obratiti pozornost na to što preuzimaju na svoje telefone te koje aplikacije imaju pristup privatnim podacima.

Stalkerware je posebno opasan jer je bogat izvor informacija. Može pratiti lokacije, snimati telefonske razgovore i ukrasti SMS poruke, lozinke, kontakte, fotografije, e-poštu pa čak i sadržaj koji je zaštićen end-to-end enkripcijom.

 Stalkerware (1).jpg Izvor: Freepik

Da je prijetnja ozbiljna govore i izvješća tvrtke Kaspersky koja je 2018. godine otkrila špijunski softver na 58.487 mobilnih uređaja. Najčešće mete su novinari i aktivisti, što ne znači da ostali nemaju razloga za zabrinutost jer korisnici preko ovog softvera mogu špijunirati jedni druge, pratiti svoje partnere i druge koji su iz nekog razloga previše zainteresirani za njih.

Iako se radi o modernom problemu, ne znači da je potpuno nov već je ozbiljna prijetnja. Srećom, postoje načini da se provjeri je li zlonamjerni softver prisutan na telefonu, što je korisno jer je špijunski softver dizajniran da radi u pozadini, a da ga meta ne primijeti.

Pronalaženje zlonamjernog softvera prvi je korak u rješavanju problema. Stručnjaci ističu kako je najbolja mjera opreza mobitel držati zaključan i nedostupan cijelo vrijeme budući da njegovo instaliranje nije lako bez fizičkog pristupa uređaju.

Što trebate znati o stalkerware | Eva Galperin
Izvor: Youtube

Za Android i iOS telefone

Oni koji imaju Android telefone mogu preuzeti anti-spyware alat od tvrtke Kaspersky pa ako se na telefonu nalazi neželjeni softver dobit će upozorenje.

Kad je riječ o iPhoneu špijunski softver obično se pojavljuje u obliku nepoznate aplikacije ili zlonamjernog profila. Kako biste provjerili postoji li tamo neželjeni softver, morate otići na Settings > General > Profiles & Device Management – ako zadnja opcija nije tamo, znači da se nitko nije igrao telefonom i da ne postoji maliciozni profil. Ako se pojavi, može se istražiti putem "More Details", a "Remove Management" također bi se trebala pronaći u postavkama.

Osim navedenog, preporuča se i stalno čišćenje telefona, ažuriranje, aktiviranje dvofaktorske autentifikacije na iCloud računima te provjera uređaja koji se dobivaju na poklon (za vraćanje na tvorničke postavke).

 Stalkerware haker hacker (2).jpg Izvor: Freepik

Također se ističe da je prepoznavanje špijunskog softvera teško na Appleovim uređajima jer ne postoji jednostavan način za provjeru izmjena, a tvrtka ne dopušta antivirusne aplikacije u svojoj online trgovini. Postoje i drugi načini da se pretpostavi kako nešto nije u redu - trajanje baterije iznenada se smanji, tipkovnica se smrzne, uređaju brzo ponestane prostora za pohranu, a lokacija je uvijek uključena.

Istina je da se mnogi ljudi neće naći u ovoj situaciji, ali špijuniranje putem zlonamjernog softvera se događa, stoga je važno biti oprezan.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI