HAKER S PODRUČJA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE: Distribuirao zlonamjerni računalni program | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

HAKER S PODRUČJA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE: Distribuirao zlonamjerni računalni program

Autor Krunoslav Ćosić

Hrvatska policija je hakera uhitila u sklopu međunarodne akcije

 Haker i pametni telefon.jpg Izvor: Shutterstock

Policijski službenici Službe kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije osnovano sumnjaju da je osumnjičeni punoljetni hrvatski građanin počinio kazneno djelo protiv računalnih sustava, programa i podataka - Zlouporaba naprava, opisano u članku 272. stavku 1. Kaznenog zakona RH.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja potvrđena je osnovana sumnja da je osumnjičenik od 22. svibnja 2012. godine kao administrator mrežne stranice www.worldwiredlabs.com distribuirao zlonamjerni računalni program RAT (eng. Remote Access Trojan) naziva NetWire te je predan policijskom pritvorskom nadzorniku, uz podnošenje kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu Novi Zagreb.

Računalni program je namijenjen i korišten za počinjenje kaznenih djela protiv računalnih sustava, programa i podataka. Korišten je za neopažen i neovlašten pristup računalima i pametnim telefonima oštećenih osoba putem udaljene mrežne veze što počiniteljima omogućuje potpunu kontrolu nad računalima i pametnim telefonima, bez znanja oštećenih osoba.

 ransomware (2) Izvor: IGOR STEVANOVIC / Sciencephoto / Profimedia

Osumnjičenik je navedeni program prodavao putem mrežne stranice www.worldwiredlabs.com za iznose od 10 do 1200 američkih dolara, ovisno na koji period je licenca za korištenje NetWirea bila ponuđena na prodaju, od mjesec dana na duže.

Time je ostvarivao protupravnu imovinsku korist koja se još uvijek utvrđuje. Nalog za zapljenu navedene mrežne stranice odobrio je magistratski sudac SAD-a (United States Magistrate Judge). U nekim zlonamjernim kampanjama počinitelji su koristili NetWire (trojanac) za kibernetičke napade na zdravstvene i bankarske djelatnosti. Također je zabilježeno da je zlonamjerni softver koristila skupina prevaranata iz Afrike koji su koristili NetWire za preuzimanje daljinske kontrole nad zaraženim računalima.

Kriminalističko istraživanje rezultat je međunarodne policijske suradnje i zajedničkih napora u suzbijanju kibernetičkog kriminaliteta te je ostvareno u suradnji i koordinaciji sa Saveznim uredom za istrage (FBI – Terenski ured Los Angeles) SAD-a, Federalnom policije Australije, Kantonalnom policijom Zürich (Švicarska) te EUROPOL-om.

 game over;concept;hooded;video game;glitch;effect;one person;gamer;digitally generated image;computer graphics;play;ending;computer;digital;pixel;retro;arcade;gaming;graphic;final;technology;finish;player;abstract;console;electronic;entertainment;pixelated;glitched;hacker;computer game;life;the end;alamyunknown;NOT_EDITORIAL_ONLY Izvor: Igor Stevanovic / Alamy / Alamy / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI