PROVJERITE: Je li vaša web kamera hakirana? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

PROVJERITE: Je li vaša web kamera hakirana?

Autor Krunoslav Ćosić

Hakeri pokušavaju hakirati web kamere na pametnim uređajima kako bi poremetili vašu privatnost

  Izvor: Profimedia

Hakiranje web kamere je čin daljinskog pristupa korisnikovoj web kameri bez njegovog odobrenja. Web kamera se može koristiti kao dio većeg cyber napada, bilo da se radi o špijuniranju korisnika ili krađi osobnih podataka.

Provjerite jesu li vaše web kamere hakirane te blokirajte svaki zlonamjerni pristup kako biste spriječili takve pokušaje.

Znakovi da je vaša web kamera hakirana

Pazite na neobične aktivnosti. Najprije provjerite ima li neuobičajenih aktivnosti na vašem računalu. Ako primijetite da vaše računalo radi sporo ili se programi ruše, to bi mogao biti znak ugroženosti web kamere.

Ako se indikatorsko svjetlo kamere automatski uključi postoji šansa da vas netko špijunira. VPN Proxy Master preporučuje promjenu lozinku i pokretanje sigurnosnog skeniranja na računalu kako biste bili sigurni da na vašem računalu nema zlonamjernog softvera.

 Web kamera.jpg Izvor: Pixabay

Provjerite postavke web kamere - ako vidite da je web kamera uključena kada ne bi trebala biti ili ako su postavke promijenjene, to bi mogao biti znak hakiranja. Provjerite Video Feed, postoji li nešto čudno ili neobično.

Pregledajte sigurnosne postavke vašeg računala. Ako primijetite da su promijenjene sigurnosne postavke to bi mogao biti znak da je računalo hakirano. Pokrenite antivirusni test. Ako je antivirusni softver onemogućen ili neovlašten, to bi mogao biti znak da je računalo hakirano.

Promijenite lozinku na računalu, pokrenite skeniranje virusa i instalirajte anti-špijunski softveri, što će pomoći u zaštiti vašeg računala i vaše privatnosti.

 Laptop starica.jpg Izvor: Karolina Grabowska, Pexels

Što vašu web kameru čini ranjivom

Ako je vaša web kamera uključena i spojena na internet automatski postoji mogućnost da će biti hakirana. To znači da bi vas netko mogao gledati i snimati bez vašeg znanja ili pristanka. Ako je vaše računalo zaraženo zlonamjernim softverom haker bi mogao dobiti pristup vašoj web kameri i koristiti je za špijuniranje. Ako koristite nezaštićenu ili javnu Wi-Fi mrežu, haker bi mogao presresti signal i dobiti pristup vašoj web kameri.

Bilo koje proširenje preglednika ima potencijal za hakiranje vaše web kamere. Preporuka je proširenja instalirati samo iz pouzdanih izvora. Ako koristite internetsku uslugu ili web stranicu koja ne koristi enkripciju haker bi mogao presresti podatke koji se šalju na i s vaše web kamere.

 Djevojka vjezba laptop.jpg Izvor: KoolShooters, Pexels

Kako biste se zaštitili od hakiranja važno je održavati svoje računalo i web kameru ažurnim s najnovijim sigurnosnim zakrpama. Također je važno koristiti sigurnu i privatnu Wi-Fi mrežu te koristiti samo online usluge koje koriste enkripciju.

Načini za sprječavanje hakiranja web kamere

Nema jedinstvenog odgovora, ali neki opći savjeti za zaštitu web kamere od hakiranja uključuju osiguravanje pravilne instalacije i konfiguracije web kamere, korištenje jake lozinke i ažuriranje softvera.

1. Koristite zaštitu za kameru
Stavite fizički poklopac na svoju web kameru kako biste izbjegli bilo kakve rizike. Na taj način nitko neće moći daljinski aktivirati vašu web kameru bez vašeg znanja. Možete koristiti ljepljivu traku.

 Web kamera selotejp.jpg Izvor: Pixabay

2. Ažurirajte softver protiv zlonamjernog softvera
Održavajte svoj antivirusni i anti-malware softver ažurnim. To će vam pomoći da zaštitite svoje računalo od zlonamjernog softvera koji bi mogao hakirati vašu web kameru.

3. Preuzimajte iz pouzdanih izvora
Budite oprezni prije nego na nešto kliknete i downloadate. Preuzimajte datoteke samo iz pouzdanih izvora i pazite na kakve veze klikate u e-pošti ili na web-mjestima.

4. Koristite jake lozinke
Koristite sigurnu lozinku za svoje računalo i za sve račune koji bi mogli pristupiti vašoj web kameri. Odaberite jaku lozinku koja se ne može lako pogoditi i redovito je mijenjajte.

5. Ažurirajte softver web kamere
Održavajte svoj softver ažuriranim. Obavezno instalirajte sva sigurnosna ažuriranja objavljena za vaš softver.

6. Koristite sigurni Wi-Fi
Izbjegavajte korištenje javnog Wi-Fi-ja kada pristupate svojoj web kameri. Kako bi hakirali nečiju privatnost, hakeri često koriste slabe javne Wi-Fi veze kako bi špijunirali korisnika koristeći različite alate za hakiranje.

7. Pažljivo otvorite priloge
Budite oprezni s privitcima i poveznicama e-pošte, čak i ako dolaze od nekoga koga poznajete. Priložene datoteke pregledajte s anti-malware softverom.

8. Koristite VPN
Razmislite o korištenju virtualne privatne mreže (VPN) kada koristite svoju web kameru. Povežite se na jaku VPN uslugu kao što je VPN Proxy Master prije nego se povežete na bilo koji javni Wi-Fi. VPN usluga šifrira vašu IP adresu i druge podatke usmjeravajući ih kroz drugi poslužitelj. Spriječit ćete bilo kakve zlonamjerne napade izvana.

9. Prijavite zlonamjernu aktivnost
Prijavite svaku sumnjivu aktivnost policiji. Ako vas netko ucjenjuje s osjetljivim materijalom, obavijestiti policiju koja će poduzeti mjere kako bi ušli u trag hakeru.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI