Kako se što bolje zaštititi na društvenim mrežama? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Kako se što bolje zaštititi na društvenim mrežama?

Autor Krunoslav Ćosić

Uz sve prednosti društvenih medija postoje i opasnosti na koje treba obratiti pozornost

 Drustvene mreze (1).jpg Izvor: Shutterstock

Postoji jako puno razloga da svoje račune na društvenim mrežama očuvate sigurnima i privatnima. Nije stvar samo fotografija i videa koje ste objavili, broja prijatelja koje ste kroz godine prikupili i mjesta koja ste posjetili i podijelili to s prijateljima.

Treba znati da kad god bilo što prenesete na platformu društvenih medija automatski se odričete dijela svoje privatnosti. Iako to nije uvijek strašno, treba biti oprezan s podacima koje dajete javno jer podaci mogu biti dostupni svima. Osim toga, mnoge web stranice društvenih medija imaju carte blanche te mogu raditi što žele sa sadržajem koji dijele.

Vlasnici društvenih medija mogu trenutno unovčiti, širiti i analizirati vaše podatke u svojim bazama podataka. Posljedično, tajnost vaših osobnih podataka više nije zajamčena. Nadalje, kibernetički kriminalci također mogu koristiti vaše račune na društvenim mrežama kako bi vas prevarili.

 Djevojka pametni telefon.jpg Izvor: Shutterstock

Uz određene mjere, koje biste trebali poduzeti, možete zaštititi svoju privatnost na društvenim medijima.

#1 Data Mining i IP praćenje

Informacije su krvotok društvenih medija. Sve što rade oslanjaju se na informacije koje im vi dajete. Dajete osjetljive podatke kao što su vaše ime, adresa e-pošte, datum rođenja, a možda čak i vaša fizička adresa.

Drugi podaci, poput vaših lajkova i slika, postova i nesviđanja također mogu otkriti nešto o vašoj pravoj prirodi. Ove informacije su ključne za stranice društvenih medija. Kada pristanete na njihove Uvjete i odredbe i dobrovoljno date osobne podatke ti podaci postaju njihovo vlasništvo. Uz to imaju široku slobodu za kreativnost.

Vlasnici mogu prenijeti vaše podatke u države s drugačijim propisima o privatnosti koje bi mogle biti tolerantnije. Mogu koristiti informacije kako bi vas točno identificirali kao korisnika i prikazali vam relevantne reklame.

U mogućnosti su mijenjati prosudbu ovisno o preferencijama, prodavati podatke drugim stranama i dijeliti podatke s partnerima.

#2 Hakiranje

Iz nekoliko razloga računi na društvenim mrežama izvrsna su meta za hakere. Na primjer, mogu pristupiti vašim računima i prikupiti informacije s vaših društvenih mreža. Jedna od jednostavnih tehnika je ako postavite slike svog psa i zatim koristite njegovo ime kao lozinku.

 Zastita podataka.jpg Izvor: Shutterstock

Hackeri mogu koristiti vaše podatke kako bi se pretvarali da ste vi ili čak ukrasti vaš identitet. Hakeri također mogu koristiti vaše račune za širenje zlonamjernog softvera i virusa. Mogu slati poruke vašim prijateljima uključujući poveznice na zlonamjerne web stranice. Ljudi imaju tendenciju vjerovati komunikaciji svojih prijatelja stoga su ove metode krađe identiteta obično uspješnije od krađe identiteta putem e-pošte.

#3 Uznemiravanje i internetsko zlostavljanje

Platforme društvenih medija mogu se koristiti za internetsko uznemiravanje ili internetsko zlostavljanje, piše vpnproxymaster.com. Čak i nehakeri također mogu počiniti ove zločine. Cyberbullying je u porastu s popularnošću društvenih medija, internetskih zajednica i servisa za razmjenu izravnih poruka.

Internetsko uznemiravanje može poprimiti oblik neugodnih primjedbi objavljenih na forumima za rasprave, privatnim porukama, blokiranim područjima ili na društvenim mrežama. Počinitelje uznemiravanja teško je otkriti jer nastoje ostati anonimni.

#4 Krađa identiteta i lažno predstavljanje

Još jedna ozbiljna opasnost za privatnost na društvenim medijima danas je krađa identiteta i lažno predstavljanje. Ako ste se ikada susreli s ‘lažnim profilom’ na internetu, onda razumijete problem.

Lažno predstavljanje na društvenim mrežama vrsta je prijevare krađe identiteta. To uključuje prevaranta koji kreira lažni račun s vašim podacima kao što su vaše ime i slika. Prevarant vas može lažno predstavljati kako bi prevario druge ljude. To je vrlo jednostavno zbog dostupnosti vaših fotografija na internetu.

Kao korisnik društvenih medija također možete postati žrtva prijevare od strane prevaranta koji se predstavlja kao netko koga poznajete.

#5 Botovi i napadi

Jeste li ikada komunicirali s botovima na mreži? Vjerojatno ste komunicirali kroz chat sučelje na određenim web stranicama kako biste došli do nekih podataka. Botovi su automatizirani računi društvenih medija, koriste se za slanje neželjene pošte korisnicima društvenih medija, slanje zlonamjernih poveznica i izvršavanje destruktivnih radnji.

Ti se botovi također mogu okupiti kako bi sačinili bot mrežu ili botnet. Botnet može provoditi DDoS napade i omogućiti kibernetičkim kriminalcima pristup vašim računima i uređajima.

 Drustvene mreze (2).jpg Izvor: Shutterstock

Kako se zaštititi na društvenim mrežama?

Politike privatnosti velikih platformi društvenih medija značajan su izvor zabune koji može dovesti do ozbiljnih posljedica. Međutim, poduzimanje jednostavnih mjera opreza može smanjiti vjerojatnost povrede sigurnosti ili privatnosti. Kako biste se zaštitili, učinite sljedeće:

1. Pregledajte uvjete ugovora o privatnosti

Svaka internetska usluga, uključujući platforme društvenih medija, ima vlastiti skup pravila koja reguliraju privatnost korisničkih podataka. Pročitajte politiku privatnosti svake platforme društvenih medija prije otvaranja profila.

Kada kreirate račun za web mjesto za društveno umrežavanje, važno je pažljivo razmotriti uvjete privatnosti kojima pristajete na kreiranje računa. Takvi uvjeti su: koji se podaci smiju dijeliti s trećom stranom i mogu li se podaci trajno ukloniti s web stranice ili ne.

2. Korištenje na javnim mrežama

Javne mreže sklone su hakiranju. Uvijek postoji mogućnost da potencijalni haker promatra vaše ponašanje. Hakeri mogu instalirati lažne Wi-Fi pristupne točke, odvesti vas na drugu web stranicu i prevariti vas da unesete vjerodajnice na lažnom zaslonu za prijavu. Stoga izbjegavajte korištenje aplikacija društvenih medija na javnim mrežama.

3. Nemojte dijeliti lokaciju

Isključivanje geografske lokacije u aplikacijama za društveno umrežavanje najbolja je radnja; ako aplikacija želi dopuštenje za pristup lokaciji nemojte joj ga dati osim ako nije potrebno. Otkrivanje vaše lokacije može olakšati uhođenje i druge oblike neželjenog kontakta.

4. Omogućite provjeru autentičnosti s dva faktora

Dvofaktorska autentifikacija (2FA) značajka je privatnosti koja je vrlo važna za stranice društvenih medija. Trebali biste trajno aktivirati dvofaktorsku provjeru autentičnosti za sve svoje aplikacije. Na taj ćete način uvijek biti upozoreni ako se netko drugi pokuša prijaviti u vaš račun. Svaki put kada se želite prijaviti dobit ćete kod na vašem telefonu ili u vašoj e-pošti, a koji je potrebno upisati na stranici za prijavu.

5. Izbjegavajte Clickbait

Nijedna društvena mreža nikada neće prihvatiti odgovornost za aplikacije koje su razvile druge strane. Nemojte nasjedati na mamac za klikove poput „jesi li to ti na videu“, "komentirajte ispod da biste svjedočili magiji" ili "pogledajte s kojom slavnom osobom dijelite rođendan". Ove zlonamjerne aplikacije nisu povezane s Appleom ili Googleom i samo su zainteresirane za dobivanje osobnih podataka za svoje ciljeve.

Koristite VPN!

Virtualna privatna mreža (VPN) rješenje je za probleme društvenih mreža. VPN omogućuje da web bude dostupan s bilo kojeg mjesta. Osim toga, može pomoći u očuvanju vaše anonimnosti i privatnosti prilikom korištenja interneta.

Možete potajno pristupiti webu dok koristite VPN. Vaš će se promet usmjeravati preko sigurnih, šifriranih tunela pružatelja VPN-a dok je vaša stvarna IP adresa skrivena. Kao rezultat toga, VPN sprječava hakere da prate vaše aktivnosti na mreži ili da provale u vaše račune na ovaj način.

Jedan od dostupnih VPN-ova je VPN Proxy Master. Koristi AES-256 enkripciju na razini banke onemogućujući hakerima da prisluškuju vašu vezu. Osim toga, VPN Proxy Master ima 6000 globalnih poslužitelja u više od 50 zemalja, što onemogućuje vašem ISP-u praćenje vaših online aktivnosti. VPN Proxy Master može štiti šest uređaja istovremeno.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI