IMATE NOVI TELEFON: Unaprijedite privatnost uz ovih 5 savjeta | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

IMATE NOVI TELEFON: Unaprijedite privatnost uz ovih 5 savjeta

Autor Davor Dakić

Vjerujemo da će vam se ovo itekako isplatiti, kroz kraće ili duže vrijeme

  Izvor: Policija

Raspakirali ste novi telefon, odlijepili naljepnicu sa zaslona i prenijeli svoje podatke. Poduzmite još jedan važan korak: postavite vaš uređaj za bolju privatnost i sigurnost. Kroz ovih pet koraka ćete zaštititi svoje podatke.

1. Postavite kontrole privatnosti na svojim novim uređajima

Znate li koje aplikacije prate vašu lokaciju, prate vašu online aktivnost i imaju pristup vašim kontaktima? Provjerite svoje postavke privatnosti kako biste bili sigurni da dijelite samo ono što želite dijeliti sa svojim aplikacijama. Evo kako doći do postavki privatnosti svog telefona:

iPhone: Postavke > Privatnost i sigurnost
Android: Postavke > Privatnost > Upravitelj dozvola

2. Uključite automatsko ažuriranje

Ažuriranja mogu biti ometajuća, ali su također ključna u zaštiti vašeg uređaja od hakera koji iskorištavaju sigurnosne rupe koje ažuriranja trebaju zakrpati. Evo gdje možete uključiti automatsko ažuriranje:

iPhone: Postavke > Općenito > Ažuriranje softvera > Automatsko ažuriranje
Android: Postavke > Ažuriranja softvera

3. Možete promijeniti zadani web preglednik

Sigurno je zgodno koristiti web preglednik koji je već instaliran na vašem telefonu. Ali imate izbor. Preuzmite Firefox kako biste koristili preglednik koji podržava neprofitna organizacija i koji će vas i vašu privatnost uvijek staviti na prvo mjesto. Nakon što instalirate Firefox, evo kako ga možete postaviti kao zadani preglednik:

iPhone: Postavke > Firefox > Zadana aplikacija preglednika > Firefox
Android: Postavke > Postavi kao zadani preglednik > Firefox za Android > Postavi kao zadano

 Web preglednik.jpg Izvor: Mozilla Firefox

Još jedna prednost: ako već koristite Firefox na stolnom računalu moći ćete vidjeti svoje oznake, povijest i spremljene podatke o kreditnoj kartici i lozinke i na svom telefonu. Samo se prijavite na svoj Firefox račun za neometano korištenje svojih uređaja.

4. Spriječite neželjene poruke i pozive uz Firefox Relay

Želite manje neželjenih tekstualnih poruka i poziva? Prijavite se za Firefox Relay, koji vam daje masku telefonskog broja (tj. ne vaše prave znamenke) kada obrasci web stranice traže vaš broj. Na taj način, kada rezervirate restoran ili se prijavljujete za kodove za popust, smanjujete mogućnost da tvrtke prodaju vaš telefonski broj trećim stranama.

 Firefox Relay 1.jpg Izvor: Mozilla Firefox

Bonus: Možete čak dati masku svog telefonskog broja ljudima kada im još ne želite dati svoj pravi broj. Telefonski pozivi i poruke automatski će vam se prosljeđivati.

5. Razmislite o korištenju VPN-a

Znate li što je VPN? Ne? Niste sami
Izvor: Youtube

Mnoge mobilne aplikacije ne implementiraju ispravno šifriranje, ostavljajući podatke na vašem telefonu ranjivima na hakere. Korištenje VPN-a šifrira vašu vezu i skriva vašu IP adresu, štiteći vaš identitet i lokaciju od znatiželjnih očiju.

Mozilla VPN, za razliku od nekih usluga, neće zabilježiti i prodati vaše podatke.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI