I TO MOŽE VAŠ ANDROID: Štiti od prijevara i phishing napada | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

I TO MOŽE VAŠ ANDROID: Štiti od prijevara i phishing napada

Autor Igor Martić

Cyberkriminalci ciljaju pametne telefone i tablete više nego ikad prije

 Android pametni telefon zastita.jpg Izvor: Shutterstock

Phishing napadi uobičajen su način pokušaja prijevare na računalima. Kriminalci sve više napadaju i vlasnike pametnih telefona, a razlog je vrlo jednostavan: ljudi provode više vremena na svojim mobilnim uređajima.

I ne samo to, koriste ih za slanje i pohranjivanje značajnih količina vrijednih podataka - poput bankovnih podataka, zdravstvenih podataka i lozinki. Cyberkriminalci također ciljaju mobilne uređaje zbog njihovih manjih veličina zaslona i čestih obavijesti o aplikacijama i porukama, što otežava provjeru je li pošiljatelj legitiman.

Phishing napadi, prijevare i zlonamjerni softver koriste se kako bi druge osobe došle do tuđih osjetljivih financijskih podataka ili lozinki računa. Tijekom pandemije su phishing napadi porasli za 600% i postali su najbolja metoda infekcije u 2021.

 Google Android zastita.gif Izvor: Google

Pokušaji krađe identiteta mogu dolaziti iz različitih izvora poput e-pošte, tekstualnih poruka, glasovnih poziva pa čak i aplikacija za razmjenu poruka trećih strana. Stoga je ključno imati slojeviti pristup sigurnosti za obranu iz više kutova.

Google je, kako bi bio siguran da pruža jaku zaštitu na Androidu, angažirao sigurnosni laboratorij treće strane da procijeni značajke i funkcije koje pomažu u zaštiti od prijevara i krađe identiteta na vašim mobilnim uređajima.

Izvješće zaključuje da Android uređaji pružaju više značajki za zaštitu od prijevara i krađe identiteta od drugih mobilnih operativnih sustava. Ovo su značajke i načini na koje možete dodatno zaštititi svoje uređaje.

Izbjegavajte neželjenu poštu

Napadači se često koriste tekstualnim porukama jer su one kanal za lak pristup ljudima. Messages by Google koristi modele strojnog učenja kako bi pomogao u proaktivnom otkrivanju 1,5 milijardi neželjene pošte, krađe identiteta i prijevarnih poruka svaki mjesec. Traži poznate uzorke i ili preusmjerava loše poruke u mapu neželjene pošte ili vas upozorava ako primijeti nešto sumnjivo.

 Spam Android.jpg Izvor: Google

Poruke se analiziraju imajući na umu vašu privatnost tako da ostaju na vašem uređaju i nikada se ne dijele ni s kim. Međutim, možete prijaviti poruku Googleu kako biste zaštitili druge. Gmail, zadana aplikacija za e-poštu na većini Android telefona, također je vrlo učinkovita u označavanju zlonamjernih poruka, automatski blokirajući 99,9% neželjene pošte, krađe identiteta i zlonamjernog softvera.

Napadači danas ne koriste samo tekstualne poruke i e-poštu za krađu podataka. Dogodilo se 5x povećanje broja napada koji uključuju telefonske pozive, gdje kriminalac pokušava lažno predstavljati vašu banku ili IT odjel kako bi vas natjerao da predate svoje podatke. Googleov telefon pruža višestruku sigurnosnu obranu za zaštitu od ovakvih napada — od ugrađenog ID-a pozivatelja i zaštite od neželjene pošte do Call Screena.

Upozorenja o poveznicama, preuzimanjima i aplikacijama

Mnogi pokušaji krađe identiteta i prijevare pokušavaju vas navesti da posjetite zlonamjernu web stranicu koja se predstavlja kao web-lokacija legitimnog izgleda kako biste unijeli svoje vjerodajnice, što može dovesti do krađe vašeg broja socijalnog osiguranja ili preuzimanja zlonamjernog softvera na telefon.

 Android malware.jpg Izvor: Google

Sigurno pregledavanje na Androidu štiti 3 milijarde uređaja diljem svijeta i pomaže vam upozoriti na potencijalno rizična mjesta, preuzimanja i proširenja. Nudi široku zaštitu tijekom vašeg Android iskustva - od pregledavanja na Chromeu i drugim preglednicima do povezivanja na web putem aplikacija društvenih medija.

Čak i ako preuzmete aplikaciju izvan Google Play trgovine, Google Play Protect provjerava instalaciju i može vas upozoriti na štetnu ili zlonamjernu aplikaciju. Play Protect također svaki dan skenira sve aplikacije na vašem uređaju u potrazi za štetnim, čak i ako ste izvan mreže.

Primajte obavijesti o svom Google računu

Na Android telefonima s verzijom 7.0 i novijim možete koristiti ugrađeni sigurnosni ključ za dodatnu zaštitu. Kada se vi ili netko drugi pokuša prijaviti na vaš Google račun dobit ćete obavijest na svom telefonu sa zahtjevom da potvrdite da ste to vi.

Uvijek je dobro redovito provoditi sigurnosnu provjeru kojoj možete pristupiti izravno iz postavki uređaja. Pružit će vam prilagođene sigurnosne savjete za vaš račun, podsjetit će vas da ažurirate svoje zaporke i podijeliti na kojim ste uređajima trenutno prijavljeni i koje aplikacije imaju pristup vašim podacima.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI