U POZADINI: Android vam troši megabajte, bez vašeg znanja | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

U POZADINI: Android vam troši megabajte, bez vašeg znanja

Autor Smartlife

Čak 260 MB podataka mjesečno se potroši. Zašto?

 shutterstock_2193023857.jpg Izvor: Shutterstock

Navodno, Android telefoni mimo znanja korisnika svakog mjeseca razmijene oko 260 megabajta putem mobilne mreže sa serverima Google kompanije. Zbog ovoga je kompanija Google tužena još krajem 2020. godine, a u tužbi koja je još uvijek aktualna i slučaj se rješavaa, otkrivaju se detalji priče koja je brzo zainteresirala i medije i korisnike širom svijeta.

Tužitelji tvrde da kompanija Google koristi ograničene dozvole za mobilne podatke za korisnike Androida i to bez njihovog znanja i svakako bez njihovog dopuštenja za prijenos podataka o tim pojedincima, koji nisu povezani s upotrebom Google usluga.

Ono što brine tužitelje su podaci poslani Googleovim serverima, koji nisu rezultat namjerne interakcije s mobilnim uređajem - ovdje govorimo o pasivnom ili pozadinskom prijenosu podataka putem mobilne mreže bez znanja korisnika, koju korisnik nije inicirao sam prema mreži.

Da bi koristili Android uređaj korisnici moraju pristati na uvjete poslovanja po četiri sekcije - Terms of Service, Privacy Policy, Managed Google Play Agreement i Google Play Terms of Service. Ipak, ni u jednoj od ovih sekcija se ne spominje da će Google pasivno tj. u pozadini, preko mobilne mreže slati podatke na Google servere bez znanja korisnika i u količini koja je još jedan od problema.

Testirani model telefona je ostavljen na čekanju, bez pristupa Wi-Fi mreži, ali s pristupom mobilnom internetu, koji je svakog dana slao prosječno 8,88 megabajta podataka što s telefona što prema telefonu, a više od 94 posto razmjene podataka odvijalo se s Google serverima.

 Kontrola podataka pametni telefon.jpg Izvor: Shutterstock

Uređaj je razmjenjivao otprilike 16 puta po satu podatke s Google kompanijom ili gotovo 390 puta na dan. Uspoređujući ove brojke s Apple kompanijom, koja također komunicira sa svojim iPhone uređajima, na istom testu, navedeno je u tužbi, ostvareno je manje od desetine takvih konekcija u odnosu na Android.

Podaci, koje Google razmjenjuje s telefonom bilježe u posebnom tzv. Log dijelu i to su podaci koji se tiču internet veze, Wi-Fi korištenja, otvorenih aplikacija i metrike operativnog sistema. Prema istoj tužbi navodi se da je Google mogao odgoditi slanje tzv. Logova dok se telefon ne prijavi na Wi-Fi mrežu, ali je odlučio da koristi internet korisnika i tako im direktno nanosi štetu jer oni ne znaju da se podaci prenose, ali i da troše internet.

Sličnu tvrdnju iznio je jedan od profesora Univerziteta Vanderbilt koji je otkrio još 2018. godine da kad je Chrome preglednik otvoren Android ostvaruje pasivnim putem, dakle kroz mobilnu mrežu i bez znanja korisnika, oko 900 konekcija na Google servere.

Prema daljnjem istraživanju opisanom u tužbi Google se trudi da korisnike definira tako što mu plasira što relevantnije reklame, zbog čega prikuplja različite vrste podataka o korisnicima, a prema dokazima predočenim u istom dokumentu YouTube zatvara oko 13 posto razmijenjenih podataka. The Register, koji je prvi objavio vijest o ovoj tužbi zatražio je komentar Google kompanije, ali su njeni predstavnici odbili dati bilo kakvu izjavu na tu temu.

Ako ste pomislili da vam nešto “srče“ internet više nego što vi koristite - ovo bi mogao biti razlog zašto vam internet s telefona ode brže nego što ste planirali.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI