Mjesta na kojima je najopasnije puniti pametni telefon | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Mjesta na kojima je najopasnije puniti pametni telefon

Autor Smartlife

Prazna vam je baterija? Nemojte pogriješiti – ovo je 6 mjesta na kojima ne bi trebalo puni uređaje

 Punjenje baterije pametni telefon (1).jpg Izvor: Shutterstock

Svakome se može dogoditi da zaboravi ili ne stigne napuniti telefon. Ovo može predstavljati pravi problem kada smo daleko od kuće. Srećom sve je više javnih mjesta koja će nam olakšati muke i omogućiti da potpuno besplatno dopunimo bateriju.

Ipak, iako nam javne stanice za punjenje mogu izgledati kao dobrodošlo rješenje njihovo korištenje može stvoriti ogromne probleme. Zašto? "Te stanice za punjenje i USB portovi se mogu lako modificirati ne bi li se kriminalcima omogućio pristup našim telefonima, uključujući instaliranje malicioznog softvera na uređaje", kaže James Goepel, profesor cyber sigurnosti na Drexel University.

 Punjenje baterije pametni telefon (2).jpg Izvor: matej kastelic / Panthermedia / Profimedia

Evo koja mjesta su najopasnija za punjenje uređaja:

1. aerodromi
2. željezničke / autobusne stanice
3. turističke atrakcije
4. tržni centri
5. hoteli
6. kafići

Ove lokacije imaju veliku posjećenost, a kriminalci ih obožavaju jer mogu lako doprijeti do ogromnog broja žrtava. Potrebno je, ipak, razlikovati četiri vida punjenja telefona na javnim mjestima i njihov nivo sigurnosti.

Najsigurnija metoda punjenja je utičnica u koju ćete priključiti svoj punjač telefona (ako ga nosite sa sobom). Hakeri na ovaj način ne mogu pristupiti vašem uređaju, a čak i ako je utičnica oštećena punjači naših telefona su odavno pametni te je malo vjerojatno da će baterija telefona pretrpjeti oštećenje.

 Punjenje baterije pametni telefon (3).jpg Izvor: Marko Subotin / Alamy / Alamy / Profimedia

Druga najsigurnija metoda punjenja je bežično punjenje. Razmjena podataka između telefona i bežičnog punjača je jednostavno "rukovanje" pri kojem uređaj kaže punjaču da može početi s punjenjem. Naravno, vaš pametni telefon treba imati mogućnost bežičnog punjenja.

Preostala dva načina punjenja koja možete pronaći na javnim mjestima su USB port u koji ćete priključiti svoj kabel odnosno već postojeći USB kabel koji ćete priključiti u svoj telefon. Upravo o ovakvim načinima punjenja nas upozoravaju stručnjaci cyber sigurnosti.

Portovi i kabeli su česta meta kriminalaca, a kroz njih dolaze do svojih žrtava. Generalna preporuka je izbjegavati ih, ali ako ih baš morate koristiti neka to ne bude na navedenim mjestima.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI