VEZANO UZ POBAČAJE: Google će brisati povijest kretanja | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

VEZANO UZ POBAČAJE: Google će brisati povijest kretanja

Autor Krunoslav Ćosić

Google je strategiju donio nakon odluke Vrhovnog suda SAD-a

 Google obitelj.jpg Izvor: Igor Golovnov / Alamy / Alamy / Profimedia

Za korisnike koji odlaze u klinike za pobačaje američka internetska tvrtka Google izbrisat će povijest kretanja. Razlog takve odluke je "strah" da bi ih u suprotnom policija tijekom očevida mogla zatražiti takve podatke.

To bi mogli biti podaci o povijesti pretraživanja, geolokaciji i drugim informacijama koje otkrivaju planove za trudnoću. Google se na taj korak odlučio nakon što je Vrhovni sud SAD-a u lipnju 2022. poništio ustavno pravo na pobačaj, što su sudovi u nekim američkim državama već počeli provoditi.

Uz Alphabet (vlasnik Googlea) i druge tvrtke koje prikupljaju podatke, poput Facebookove matične tvrtke Meta Platforms Inc i Amazon.com Inc, zabrinute su zbog potencijalnog inkriminiranja osoba koje traže pobačaj.

"Vrlo je vjerojatno da će tim tehnološkim tvrtkama biti upućeni zahtjevi za informacijama u vezi s poviješću pretraživanja, posjećenih web stranica", rekla je Cynthia Conti-Cook, tehnološka suradnica u Zakladi Ford, prenosi Reuters.

 Klinika za trudnocu.jpg Izvor: Jonathan Weiss / Alamy / Alamy / Profimedia

Google je odbio komentirati situaciju s praćenjem i podacima koje bi trebao prepustiti policiji u slučaju zahtjeva, a niti predstavnici Amazona i Mete još nemaju komentara.

O ovoj se temi priča već nekoliko godina - protivnici pobačaja su 2015. godine ciljali osobe koje ulaze u klinike za reproduktivno zdravlje s oglasima s natpisima "pomoć u trudnoći" i "imate izbor". Koristili su tehnologiju geofencing za prepoznavanje pametnih telefona u tom području.

Reuters prenosi da su nedavno tužitelji iz Mississippija optužili majku za ubojstvo drugog stupnja nakon što je njezin pametni telefon pokazao da je tražila lijekove za pobačaj u trećem tromjesečju, izvijestili su lokalni mediji. Conti-Cook je izjavila: "Ne mogu ni zamisliti dubinu informacija koje moj telefon ima o mom životu."

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI