PRIVATNOST NA INTERNETU Inkognito ne znači uvijek baš inkognito | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

PRIVATNOST NA INTERNETU Inkognito ne znači uvijek baš inkognito

Autor Smartlife

4 zablude o privatnom pregledavanju interneta

 Djevojka sigurnost racunalo.jpg Izvor: Cottonbro from Pexels

Gotovo svi internetski preglednici imaju opciju za privatno surfanje. U Google Chromeu opcija ima naziv Incognito mode dok se na Mozilla Firefoxu zove Private Browsing. Iako pomažu da donekle sakrijete vašu aktivnost od drugih ljudi, one vas ne čine nevidljivim.

Pred vama su četiri mita koja stvaraju lažnu sliku o zaštiti korisnika na internetu pa bi bilo dobro prestati vjerovati u njih, a objašnjenja donosi Mozilla.

MIT #1: Niste anonimni!

Private Browsing opcija vas čini djelomično anonimnim na internetu jer ova opcija ne maskira vaš identitet ili aktivnost. Internetske stranice i davatelji usluga mogu prikupiti informacije i podatke o vašim posjetama, čak i kada niste prijavljeni.

Ukoliko koristite računalo na poslu vaša kompanija može nadgledati svaku stranicu koju posjetite. Ako kojim slučajem surfate od kuće vaš internetski provider može imati pristup vašoj povijesti pregledavanja.

MIT #2: Tragovi i dalje postoje…

Private Browsing ne otklanja svaki trag vaše aktivnosti iz računala. Ta opcija funkcionišra tako što vam dopušta pretraživanje tako što se ne čuvaju lozinke, kolačići (cookies) ili povijest u privatnom načinu.

Ukoliko preuzmete neku datoteku preko vašeg internetskog preglednika ona će ostati na vašem računalu, ali se neće pojaviti u povijestii preuzimanja FireFox programa/aplikacije. Ako sačuvate/obilježite (bookmarks) neku stranicu u ovom načinu ona će ostati na vašoj listi.

MIT #3: Adresa će vas odati

Private Browsing može prikazivati povijest pretraživanja. Ova opcija u osnovnim podešavanjima pokazuje svaku posjećenu ili sačuvanu stranicu nakon što počnete tipkati njegov link u traku internetske adrese.

Te su stranice sačuvane dok se koristili internet u regularnom načinu rada. Ukoliko ne želite sugestije, možete ih ugasiti tako što uđete u podešavanja preglednika te potom u Privacy and Security > Address Bar.

MIT #4: Štiti vas od virusa?!

Private Browsing vas neće zaštititi od malwera, virusa i drugih online štetočina. Ovaj način vas ne štiti od takvih napada, osim ukoliko nemate već instaliran antivirus plug-in svog antivirusnog programa. Ako sumnjate da vam je računalo zaraženo odmah ga provjerite nekim pouzdanim antivirusnim softverom.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI