DAN SIGURNIJEG INTERNETA Otkriveni su podaci koji bi vas mogli šokirati | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

DAN SIGURNIJEG INTERNETA Otkriveni su podaci koji bi vas mogli šokirati

Autor Krunoslav Ćosić

Srednjoškolci su izloženi seksualnom uznemiravanju i štetnim sadržajima, ali ih i sami nesvjesno šire

 Seksualno uznemiravanje.jpg Izvor: Shutterstock

Čak 20 posto srednjoškolaca u posljednjih godinu dana svjedočilo je ili pretrpjelo seksualno zlostavljanje na internetu, pokazuju podaci DeShame Hrvatska istraživanja koje je proveo Centar za sigurniji internet pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Lucije Vejmelke, uz podršku A1 Hrvatska.

8. veljače se u svijetu obilježava Dan sigurnijeg interneta, dan na koji se posebno ističu nedostaci korištenja online servisa i opasnosti koje prijete u online svijetu.

Centar za sigurniji internet u sklopu projekta „Safer Internet Centre Croatia: Making Internet a good and safe place“ proveo je prvo sustavno međunarodno istraživanje kojem je cilj produbiti spoznaje o rizičnim ponašanjima srednjoškolaca. Osim u Hrvatskoj istraživanje je prethodno provedeno u Danskoj, Mađarskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

37,6 posto srednjoškolaca na internetu provede pet i više sati dnevno, od čega više od 10 posto njih provodi 10 i više sati, a 56 posto srednjoškolaca koristi internet više nego prije pandemije.

 izv. prof. dr. sc. Miroslav Rajter, voditelj ureda za istraživanje Sveučilišta u Zagrebu.JPG
Miroslav Rajter, voditelj ureda za istraživanje Sveučilišta u Zagrebu
Izvor: A1 Hrvatska

Djeca i mladi primaju i šalju seksualne sadržaje i osobama koje poznaju kao i onima koje ne poznaju a jedan dio to čini na nagovor druge osobe ili zbog ucjene ili prijetnje. Čak 1/5 srednjoškolaca svjedočila je ili doživjela seksualno uznemiravanje na internetu u posljednjih godinu dana.

Preciznije, gotovo polovica srednjoškolaca navodi kako je svjedočila da njihovi vršnjaci dijele seksualne sadržaje na grupnom chatu, profilu ili forumu. Zloupotrebljava se korištenje kamera na telefonima - više od 30 posto navodi da njihovi vršnjaci potajno fotografiraju gole, polugole ili neprimjereno odjevene osobe ili za vrijeme određene seksualne radnje te ih dijele na internetu.

Više od 30 posto ispitanih srednjoškolaca svjedočilo je da njihovi vršnjaci dijele fotografije seksualnog sadržaja na kojima su osobe njihovih godina. Informacije je istaknula voditeljica istraživanja izv. prof. dr. sc. Lucija Vejmelka, Studijski centar socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 izv. prof. dr. sc. Lucija Vejmelka, Studijski centar socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.JPG
Lucija Vejmelka
Izvor: A1 Hrvatska

Zabrinjava podatak da više od 40 posto učenika ne bi prijavilo takvo ponašanje školi jer se boje reakcija škole, 38 posto se brine da bi prijava samo pogoršala stvari, a više od 30 posto se brine da će nastavnici u slučaju prijave misliti da pretjeruju ili dramatiziraju. Gotovo 30 posto srednjoškolaca navodi da ne bi prijavili seksualno uznemiravanje na internetu jer se brine da bi za to okrivili njih same.

Tomislav Ramljak, voditelj Centra za sigurniji internet, istaknuo je da zabrinjava podatak da toliko veliki postotak učenika znaju za slučajeve ili svjedoče da njihovi vršnjaci snimaju seksualno eksplicitne fotografije i dijeli drugima što je ozbiljno kazneno djelo. Učenici nisu svjesni posljedica takvog ponašanja, ne samo za one koji su snimili takav sadržaj, već i za one koji su ga dijelili.

 Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.JPG
Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu
Izvor: A1 Hrvatska

U današnje digitalno vrijeme slanje seksualnih sadržaja je dio održavanja romantične veze kod određenog broja učenika, no važno je educirati da je dijeljenje tuđih golih fotografija ili videa na kojima su maloljetnici ozbiljno kazneno djelo.

Dubravka Štefanac Vinovrški, direktorica Korporativnih komunikacija u A1 Hrvatska, naglašava da vode brigu o sigurnosti korisnika i odgovornom korištenju interneta te brojnih digitalnih alata, radi čega su godinama partner Centru za sigurniji internet. Osim kroz interaktivnu digitalnu predstavu Abeceda interneta koju u školama provode glumci Ana Vilenica i Tomislav Krstanović s ciljem edukcije djece o opasnostima u online svijetu, zajedno provode i edukacije za roditelje o prevenciji i zaštiti djece u online svijetu.

 Miroslav Rajter, Dubravka Štefanac Vinovrški, Lucija Vejmelka, Tomislav Ramljak.JPG
Miroslav Rajter, Dubravka Štefanac Vinovrški, Lucija Vejmelka, Tomislav Ramljak
Izvor: A1 Hrvatska

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI