META PRIJETI EUROPI Isključit će Facebook i Instagram | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

META PRIJETI EUROPI Isključit će Facebook i Instagram

Autor Krunoslav Ćosić

Razlog ovako drastične poruke je spor oko prijenosa podataka

 Facebook Instagram.jpg Izvor: Shutterstock

Poput bombe odjeknula je prijetnja da bi Europljani mogli ostati bez dvije društvene mreže, Facebooka i Instagrama. Problem su im europski propisi o podacima kojima se zabranjuje prijenos, pohrana i obrada podataka na poslužiteljima u SAD-u.

Meta je upozorila da će, ako se ne usvoji novi okvir i više ne budu mogli koristiti trenutni model sporazuma, vjerojatno morati otići s europskog kontinenta.

U pozadini je temelj poslovanja tvrtke Meta (bivši Facebook) koja obradom korisničkih podataka može ciljati svoje oglase na točno određene skupine korisnika, što utječe na prihode i dobit tvrtke. Stroga pravila o obradi privatnih podataka već neko vrijeme Facebooku predstavljaju problem.

 Meta.jpg Izvor: stLegat / Alamy / Alamy / Profimedia

"Ako nismo u mogućnosti prenositi podatke između zemalja i između regija u kojima poslujemo, ili ako nam je zabranjeno dijeljenje podataka među našim proizvodima i uslugama, to bi moglo utjecati na našu sposobnost pružanja naših usluga, način na koji pružamo naše usluge ili našu sposobnost ciljanja oglasa", stoji u izjavi.

Iz Mete očekuju da bi se u 2022. godini mogao postići dogovor s europskim regulatornim tijelima, ali ako se to ne dogodi kažu da „vjerojatno neće moći ponuditi niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Facebook i Instagram.“

Meta je prethodno koristila i obrađivala podatke kroz Privacy Shield, ali je u srpnju 2020. godine Europski sud pravde poništio sporazum zbog kršenja zaštite podataka smatrajući da se ne štiti pravo na privatnost europskih građana.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI