POLICIJA UPOZORAVA Europski dan zaštite osobnih podataka | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

POLICIJA UPOZORAVA Europski dan zaštite osobnih podataka

Autor Krunoslav Ćosić

Pazite na svoje osobne podatke i ne ustupajte ih nepoznatim osobama

 Internetske prijevare (1).jpg Izvor: Elada Vasilyeva / Panthermedia / Profimedia

28. siječnja obilježava se kao Europski dan zaštite osobnih podataka. Vijeće Europe donijelo je 2006. godine odluku o podizanju svijesti javnosti o važnosti zaštite osobnih podataka.

Osobni podaci su sve informacije koje se odnose na pojedinca, kao što su ime i prezime, OIB ili matični broj, kućna adresa, adresa elektroničke pošte koja sadrži ime i prezime, broj osobne iskaznice, podaci o lokaciji (funkcija podataka o lokaciji na mobilnom telefonu), adresa internetskog protokola (IP), identifikacijski broj kolačića, oglašivački identifikator vašeg telefona, podaci koje imaju bolnica ili liječnik, a koji mogu biti simbol kojim se utvrđuje jedinstveni identitet osobe.

 Haker i pametni telefon.jpg Izvor: Shutterstock

Nezaštićeni osobni podaci u rukama počinitelja mogu se upotrijebiti prilikom počinjenja različitih kaznenih djela, a žrtvama mogu stvoriti i niz drugih problema, koji u nekim slučajevima mogu trajati i cijeli život. Kako biste to izbjegli, policija savjetuje sljedeće:

• ne govorite i ne šaljite svoje osobne podatke nepoznatim osobama (ime, prezime, adresu, OIB, matični broj, broj bankovne kartice, količinu novaca na računu i slično)
• osobne dokumente ne dajte nikome prije nego se uvjerite da se radi o službenoj ili nadležnoj osobi i ne šaljite njihove preslike ukoliko niste sigurni da su preslike potrebne isključivo u službene svrhe
• ne potpisujte dokumente ukoliko niste sigurni u njihov sadržaj (prije potpisivanja neka vam osoba od povjerenja rastumači dokument)
• prije nego što bacite u smeće stare dokumente, račune ili druge materijale koji sadržavaju vaše osobne podatke, učinite te podatke nečitljivima.

Zaštita podataka u online komunikaciji

Počinitelji do podataka dolaze na razne načine, a naročito su kao ranjiva kategorija osjetljiva djeca: komunikacijom putem društvenih mreža, hakerskim napadima, malwareima, phishingom, smishingom, vishingom.

 scam;phishing;scamming;email;dishonest;security;fraud;text;deceive;emails;smartphone;phone;cellphone;mobile;hands;hold;holding;alert;theft;crime;wireless;technology;fraudulent;password;swindle;trick;con;hustle;dupe;hoodwink;double-cross;rob;fleece;shaft;sting;exploit;apple;Apple ID;disabled;lies;lie;racket;diddle;touch screen;words;message;screen;inbox;mail;communication;NOT_EDITORIAL_ONLY Izvor: Josie Elias / Alamy / Alamy / Profimedia

Policija na Europski dan zaštite osobnih podataka podsjeća i savjetuje:

• pažljivo čuvajte lozinke za pristup svojim računima i profilima – ne dijelite ih ni s najboljim prijateljem
• provjerite postavke privatnosti na svojim profilima
• na svojim profilima objavljujte što manje podataka o sebi i svojoj obitelji koji bi mogli poslužiti zlonamjernim osobama da vas pronađu ili uznemiravaju
• razmislite prije javne objave svojih osobnih podataka: broj telefona, adresa, podataka o školi, računima, privatnim fotografijama.

U online komunikaciji treba biti siguran s kim se komunicira jer su često virtualni prijatelji djece osobe koje oni ne poznaju osobno i mogu biti sasvim druge osobe od onih kojima se prikazuju, odnosno lažno se predstavljaju.

Kod razmjene osobnih podataka s virtualnim prijateljima treba biti jako pažljiv. Obećanje ''ovo je samo između nas dvoje'' nije uvijek istinito. Nakon što se klikne ''Pošalji'' snimke mogu završiti bilo gdje, često i kod osoba kojima nisu bile prvotno namijenjene. Kada se dijele fotografije treba razmisliti jesu li to fotografije koje bi bez srama podijelili s članovima obitelji ili prijateljima u školi.

Ukoliko želite saznati nešto više o zaštiti osobnih podataka, pogledajte film ''Tko se to šali s mojim podacima?''.

Edukativni film "Tko se to šali s mojim podacima?"
Izvor: Youtube

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI