ULEZ SE ŠIRI: London postrožuje mjere za ulazak u centar grada | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ULEZ SE ŠIRI: London postrožuje mjere za ulazak u centar grada

Autor Krunoslav Ćosić

Zona ultra niske emisije širi se od 29. kolovoza 2023.

  Izvor: ZImages / Alamy / Profimedia

Ultra Low Emission Zone (ULEZ) širi se po svim londonskim četvrtima od 29. kolovoza 2023. kako bi se pročistito zrak u Londonu.

ULEZ je u središtu Londona već učinio značajnu razliku pomažući smanjiti štetno onečišćenje dušikovim dioksidom za gotovo polovicu. Kako bi pomogli da pet milijuna stanovnika Londona u vanjskim četvrtima udišu čistiji zrak kreće se s novim regulativama.

Automobili, motocikli, kombiji i druga specijalizirana vozila (do i uključujući 3,5 tona) i minibusevi (do i uključujući 5 tona) morat će od 29. kolovoza 2022. zadovoljiti ULEZ-ove standarde emisija ili platiti dnevnu naknadu od 12,50 funti (14,22 eura) kada se voze unutar zone, uključujući prošireno područje.

Više od četiri od pet vozila već zadovoljavaju standarde koje propisuje ULEZ. No, za benzinska vozila starija od 16 godina ili dizelska vozila starija od 6 godina potrebno je provjeriti jesu li usklađena sa zahtjevima ULEZ-a.

 Ultra Low Emission Zone ULEZ London, Congestion Charge Zone.jpg Izvor: Transport for London

ULEZ standardi su:
• Euro 3 za motocikle, mopede, motorizirane tricikle i četverocikle (L kategorija)
• Euro 4 (NOx) za benzinske automobile, kombije, minibuseve i druga specijalizirana vozila
• Euro 6 (NOx i PM) za dizelska vozila, kombije i minibuseve te druga specijalizirana vozila

ULEZ će u Londonu funkcionirati 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, sve dane u godini osim Božića (25. prosinca). Iz grada potiču ljude da, kad je to moguće, koriste javni prijevoz, hodaju ili voze bicikl ukoliko njihovo motorno vozilo ne udovoljava regulativi.

Sav novac dobiven od vozila koja ne zadovoljavaju zahtjevima ULEZ-a ulaže se u poboljšanje londonske prometne mreže, poput proširenja autobusnih ruta u vanjskom dijelu Londona.

Ako u središtu Londona vozite unutar zone Congestion Charge (s naknadom za zagušenje) morat ćete platiti i dnevnu naknadu za zagušenje osim ako vaše vozilo nema izuzeće ili je registrirano za popust od 100%. Zona naknade za zagušenje neće se širiti, kažu iz Transport for London.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI