IZ ZIMSKOG U LJETNO RAČUNANJE VREMENA: Gdje se mijenja sat? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

IZ ZIMSKOG U LJETNO RAČUNANJE VREMENA: Gdje se mijenja sat?

Autor Ivan Vukić

Zakon o računanju vremena propisao je kad ćemo mijenjati kazaljke na satovima odnosno digitalnim uređajima

 Promjena vremena (2).jpg Izvor: Riccardo Fabi/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia


Ljetno računanje vremena u 2022. godini počinje 27. ožujka 2022. u 02 h 00 min i 00 s, tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u 02 h 00 min i 00 s računa kao 03 h 00 min i 00 s. Dakle, tu noć ćemo spavati jedan sat kraće.

Ljetno računanje vremena u 2022. godini završava 30. listopada 2022. u 03 h 00 min i 00 s, tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 03 h 00 min i 00 s računa kao 02 h 00 min i 00 s.

Iako se razmatralo ukidanje ljetnog računanja vremena u Europskoj uniji, odluka je iz prethodno dogovorene promjene u 2021. odgođena za neko vrijeme. Svaka od država trebala bi odlučiti hoće li nastaviti primjenjivati promjenu dva puta godišnje, hoće li prijeći na stalno ljetno ili stalno zimsko vrijeme. Hrvatska je predlagala prelazak na trajno ljetno računanje vremena, ali susjedna Slovenija favorizira trajno zimsko računanje vremena.

Mnogim ljudima promjena vremena znači stres, a prema jednoj studiji iz 2016. godine tvrdi se kako nedostatak sna na dan prijelaza na ljetno računanje vremena uzrokuje povećanje nesreća (naročito fatalnih automobilskih nesreća).

Razlog uvođenja ove mjere je očuvanje energije u večernjim satima, ali novija istraživanja pokazuju kako to više nema svrhe u suvremenom svijetu. Prednost pomjeranja vremena ima smisla u zemljama na sjevernim geografskim širinama u kojima nedostaje svjetla.

 Promjena vremena (1).jpg Izvor: krissikunterbunt / Alamy / Alamy / Profimedia

U kojim se zemljama mijenja sat

Ljetno računanje vremena (DST odnosno Daylight Saving Time) utječe na više od 1,5 milijardi ljudi. Manje od 40 posto zemalja u svijetu primjenjuje promjenu vremena, a u nekom trenutku je vrijeme mijenjalo čak 140 država. U SAD-u su već dvije države odustale od mijenjanja sata (Arizona i Havaji), a obje zemlje su prihvatile trajno zimsko računanje vremena kao standardno vrijeme. Kanadske pokrajine Saskatchewan i Yukon su usvojile trajno ljetno računanje vremena.

Sve zemlje Europske unije i mnoge europske nečlanice nastavljaju mijenjati vrijeme dva puta godišnje. Izvan Europe i Sjeverne Amerike, mijenjanje sata prakticira se u Iranu, većem dijelu Meksika, Argentine, Paragvaja, Kube, Haitija, Levanta, Novog Zelanda i dijelovima Australije.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI