Osiguran je novac za izgradnju optičke mreže u ruralnim područjima | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Osiguran je novac za izgradnju optičke mreže u ruralnim područjima

Autor Krunoslav Ćosić

Izgradnja mreže RUNE u Hrvatskoj trenutno se odvija na nekoliko područja

 RUNE_HR_1.jpg Izvor: Rural network

RUNE (rural network) je projekt u sklopu kojeg se gradi širokopojasna optička mreža u ruralnim područjima Slovenije i dijelovima Hrvatske. Četiri velike europske banke (Kommunalkredit Austria AG, Norddeutsche Landesbank Girozentrale (Nord LB), EBRD i Erste Group Bank AG) podržale su projekt sredstvima u iznosu od 130 milijuna eura.

Dio tog novca iskoristit će se za izgradnju optička mreža u ruralnim područjima Primorsko-goranske i Istarske županije. Pokrit će se 150.000 adresa, a nešto više novca odlazi u Sloveniju u kojoj će se pokriti 200.000 adresa.

Do danas je u obje zemlje pokriveno ukupno 90.000 adresa. Nakon samo tri mjeseca uspjeli su operatorima usluge omogućiti pristup širokopojasnoj mreži kao i sve ostale pogodnosti koje ona donosi za više od 1000 korisnika.

 RUNE_HR_2.jpg Izvor: Rural network

Time će se promicati razvoj visokokvalitetnih optičkih mreža koje će omogućiti veću povezanost i građanima i poduzećima diljem Europe. Izgradit će se širokopojasna optička infrastruktura koja će omogućiti pristup internetu u područjima koja su prečesto zanemarena od strane drugih davatelja usluga.

Kroz projekt RUNE, prvi i trenutno jedini prekogranični projekt na razini EU koji povezuje teritorije nekoliko država članica ultrabrzom širokopojasnom optičkom infrastrukturom, gradi se optička mreža. Tamo gdje je već izgrađena mreža između naselja (tj. primarna mreža) već se gradi mreža prema korisnicima (tj. sekundarna mreža) i korisničke veze i povezuju korisnike na mrežu.

U nadolazećim tjednima i mjesecima projekt će se nastaviti i na drugim područjima. Početkom prosinca 2019. projekt RUNE dobio je nagradu EU Broadband Award kao najbolji projekt u kategoriji.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI