MOBITELI, BICIKLI, LAPTOPI, TORBE Bili smo na javnoj prodaji u policijskoj upravi Zagrebačkoj | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

MOBITELI, BICIKLI, LAPTOPI, TORBE Bili smo na javnoj prodaji u policijskoj upravi Zagrebačkoj

Autor Krunoslav Ćosić

Mobitel se može kupiti za 10 kuna, a u ponudi su bile i gitare te laptopi, rabljeni poklopci naplataka, koferi

  Izvor: Krunoslav Ćosić

Jednom godišnje policijska uprava Zagrebačka u Heinzelovoj 98 organizira javnu prodaju stvari koje su unatrag godinu dana izgubljene odnosno pronađene u javnom prijevozu, na autobusnim i željezničkim kolodvorima, u trgovačkim centrima, na ulici, a za njih se vlasnici nisu javili. Iznimno, ove se godine javna prodaja događa nakon dvije godine, s obzirom da prošle godine nije održana zbog pandemije koronavirusa.

  Izvor: Krunoslav Ćosić

Ustali smo rano te prije 8 sati ujutro bili u podugačkom redu od stotinjak i nešto više osoba različite dobi – od djece do starijih. Svi žele prigrabiti predmet za koji nitko unatrag godinu dana nije pokazao interes. Naime, prema Zakonu o vlasništvu i drugim stvarima, pronađeni se predmeti čuvaju godinu dana, a zatim se nude kroz javnu prodaju na koju se pozivaju zainteresirani građani.

Pokazalo se da nismo ustali dovoljno rano jer su mnogi zauzeli red puno prije nas. Podsjetilo nas je to na čekanja koja smo viđali prije desetak godina, kada su ljudi pred Appleove trgovine dolazili satima ranije kako bi među prvima kupili svoj novi mobilni telefon.

  Izvor: Krunoslav Ćosić

Na ovoj javnoj prodaji nema novih mobitela, koliko smo vidjeli, uređaji nisu niti zapakirani u kutije nego su ponuđeni u stanju u kojem su i pronađeni. To znači da su neki od njih oštećeni, imaju ogrebotine po kućištu, razbijene ekrane. Ne zna se niti da li su uređaji funkcionalni, a upitno je i što se događa nakon što se telefon uključi – imaju li na primjer Apple iPhone uređaji softversku zaštitu koju nije moguće skinuti. Telefon će vam u tom slučaju biti beskorisni, nefunkcionalni predmet samo za gledanje.

Dakle, ovo je kupnja na neviđeno, iako uređaj vidite ispred sebe, ali ne znate što se s njim dogodilo u prošlosti. Ipak, cijena od 10 do 150 kuna mnogima je primamljiva tako da se mnogi telefoni ipak na kraju kupe. Nema cjenkanja, cijene su ispisane na svakom predmetu, a naljepnicu na predmetu prati i evidencijski broj koji se kasnije upisuje u knjigu prodanih predmeta. Slijedi plaćanje u gotovini i odlazak kući s novim uređajem ili predmetom.

Među više od 1000 ponuđenih predmeta ove godine, od kojih su 100-tinjak bili mobiteli s tipkama stariji više od 15 godina ili nešto noviji modeli s velikim ekranima predstavljeni prije nekoliko ili desetak godina, nalaze se i desetci bicikala, putnih torbi, poklopaca za naplatke kotača automobila. Mogu se pronaći i zanimljive knjige. Sve su to predmeti za koje nitko nije pokazao interes.

  Izvor: Krunoslav Ćosić

Za godinu dana policijska uprava Zagrebačka ponovo će organizirati javnu prodaju, a ako ste izgubili mobitel, bicikl, knjigu, fotoaparat pa i prijenosno računalo javite se policijskoj upravi u kojoj će uzeti podatke o izgubljenom ili ukradenom predmetu. Možda će baš taj vaš predmet u ponudi biti za godinu dana, ukoliko ne budete mogli dokazati da se radi o vašem uređaju ili biciklu.

Nemate li podatke (IMEI telefona, serijski broj bicikla, laptopa), možda će pomoći neka unikatna oznaka koju ste prethodno ostavili na biciklu, a po čemu se može raspoznati da je to vaš predmet.

  Izvor: Krunoslav Ćosić

Nakon 30-ak minuta odlazimo iz prostora u kojem sve budno prati nekoliko policajaca, a primijetili smo i sretnog novog vlasnika gitare koju je platio 300 kuna. Drugi guraju bicikl, treći odvoze svoj veliki putni kofer s kojim odmah mogu krenuti na put. Četvrti su odabrali svoj budući novčanik. Naravno, bez dokumenata prethodnog vlasnika.

  Izvor: Krunoslav Ćosić

Od policijskih službenika na licu mjesta saznajemo da se većina izloženih predmeta proda. I mi smo pronašli tri unikatna stara mobitela za koje smo izdvojili po 10 kuna. Ne znamo rade li, ne znamo jesu li na telefonu ostali nečiji prethodni podaci. Kupite li ovakav uređaj, obavezno ga postavite na tvorničke postavke kako ne biste imali pristup tuđim podacima.

  Izvor: Krunoslav Ćosić

I ne samo to – prijavite li telefon na wireless mrežu, a prethodni je vlasnik uključio daljinsko lociranje telefona, nemojte se iznenaditi ukoliko vam vlasnik pokuca na vrata jer mu je lokacijski servis otkrio vašu lokaciju. Zbog toga svakako sačuvajte uplatnicu koja se dobije prilikom plaćanja kupljenih predmeta, a na njoj su navedeni serijski brojevi uređaja i predmeta koji su kupljeni te se mogu povezati s policijskom evidencijom jer se na listu mjesta sve evidentira.

  Izvor: Krunoslav Ćosić

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI