Kiberprijetnje postaju sve raširenije, a kibernapadi sve sofisticiraniji | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Kiberprijetnje postaju sve raširenije, a kibernapadi sve sofisticiraniji

Autor Igor Martić

Donesena je uredba o kibersigurnosti koja će pojačati sigurnost institucija EU-a

 Cyber sigurnost (1).jpg Izvor: Acronis

Na snagu su već stupila nova pravila za jačanje kibersigurnosti institucija Europske Unije, a uredbom se utvrđuju mjere za visoku razinu zajedničke kibersigurnosti u institucijama, tijelima, uredima i agencijama Unije.

Smisao uredbe je utvrditi mjere za uspostavu unutarnjeg okvira za upravljanje, upravljanje i kontrolu cybersigurnosnih rizika za svaki subjekt Unije te se uspostavlja novi Međuinstitucijski odbor za kibersigurnost (IICB) radi praćenja i potpore njezinoj provedbi od strane subjekata Unije.

Njime se osigurava prošireni mandat tima za hitne računalne intervencije za institucije, tijela, urede i agencije EU-a (CERT-EU) kao koordinacijskog centra za prikupljanje obavještajnih podataka o prijetnjama, razmjenu informacija i odgovor na incidente, središnjeg savjetodavnog tijela i pružatelja usluga.

 Cyber sigurnost (2).jpg Izvor: Acronis

Došlo je i do preimenovanja iz CERT-EU u Službu za kibersigurnost za institucije, tijela, urede i agencije Unije, ali zadržava se kratak naziv „CERT-EU”. Povjerenik za proračun i administraciju Johannes Hahn izjavio je:

„Budući da kiberprijetnje postaju sve raširenije, a kibernapadi sve sofisticiraniji, postizanje visoke zajedničke razine kibersigurnosti u svim subjektima Unije ključno je za osiguravanje otvorene, učinkovite, sigurne i otporne javne uprave EU-a. Uredbom se jača kibersigurnost subjekata Unije i usklađuje administracija EU-a sa standardima država članica, kao što je Direktiva o visokim zajedničkim razinama kibersigurnosti u cijeloj Uniji, poznata i kao Direktiva NIS 2. Brzo donošenje Uredbe dokazuje predanost EU-a tim ciljevima. Sada pozivam suzakonodavce da se brzo uključe u pregovore o usporednoj Uredbi o sigurnosti podataka.”

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI