ZAKON O DIGITALNIM USLUGAMA: Apple i Google ponovo pod povećalom | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ZAKON O DIGITALNIM USLUGAMA: Apple i Google ponovo pod povećalom

Autor Krunoslav Ćosić

Europska komisija je zatražila više pojedinosti o praksama povezanim s transparentnošću

 Sigurnost pametni telefon (2).jpg Izvor: Shutterstock

Na koji način Apple i Google paze na širenje nezakonitog i štetnog sadržaja zanima Europsku komisiju (EK) koja od dvojca traži transparentnost, prema Zakonu o digitalnim uslugama (DSA - Digital Services Act).

Dali su im mjesec dana vremena za odgovor odnosno do 15. siječnja 2024. Do tada imaju vremena poslati odgovor ili će se sučeliti s kaznama.

Na taj način Europska komisija vrši pritisak kako bi dobili detalje o praksi trgovina aplikacijama. Dvije američke kompanije morat će dostaviti više informacija o svojim tržištima, a zahtjev je uslijedio nakon što je u travnju EK te tvrtke imenovala pružateljima vrlo velikih online platformi, uz Amazon i Meta Platforms.

Kompanije trebaju objasniti na koji su način identificirale sve sistemske rizike koji se tiču Appleovih App Storea i Google Playa, posebno onih koji se odnose na širenje nezakonitog i štetnog sadržaja te sve negativne učinke na vježbu temeljnih prava kao i o javnom zdravlju i sigurnosti, piše Mobile World Live.

Zakon o digitalnim uslugama dogovorili su u 2022. godini europski političari kako bi bolje upravljali moderiranjem sadržaja na internetskim platformama. Problem su i personalizirani oglasi te sustavi preporuka tvrtki, a sve je veći pritisak i zbog antikonkurentskih praksi.

DSA bi trebao stupiti na snagu u 2024. godini te će nadopuniti Zakon o digitalnim tržištima.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI