SLJEDEĆE GODINE DOLAZI U EU: Apple iPhone App Sideloading | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

SLJEDEĆE GODINE DOLAZI U EU: Apple iPhone App Sideloading

Autor Krunoslav Ćosić

Za očekivati je da će se aplikacije moći preuzimati u prvoj polovici 2024. godine

 Apple App Store (2) Izvor: Shutterstock

Korisnici Apple iPhone modela do mobilnih aplikacija mogu doći preko službene App Store trgovine ili ako naprave nešto sa svojim uređajem, a što Apple ne dopušta. Zahvaljujući pritisku regulatornih tijela Europske unije od sljedeće bismo godine mogli preuzimati na iPhone uređaje i aplikacije izvan Appleovog službenog App Storea.

Mark Gurman iz Bloomberga očekuje da bi se to moglo dogoditi možda već i kroz nekoliko mjeseci, tijekom prve polovice godine, prenosi macrumors. Sideloading odnosno učitavanje aplikacija izavn službene trgovine bit će time u skladu s europskim propisima.

Nosi to sa sobom i neke druge novosti te uvjete - programeri više neće morati plaćati Appleove naknade od 15 do 30 posto. Za očekivati je da će Apple uvesti neku vrstu visoko kontroliranog sustava kako bi se korisnicima iz EU omogućilo instaliranje aplikacija koje se nalaze negdje drugdje, izvan App Storea.

 Apple App Store Izvor: Shutterstock

Još bismo jednu novost mogli uskoro vidjeti – Apple bi trebao uvesti neke promjene u Poruke i aplikacije za plaćanje, a očekuje se kroz lokalno ažuriranje za iOS 17. Sideloading bi mogao stići uz iOS 17.2.

Zakon Europske unije o digitalnim tržištima (DMA - Digital Markets Act) stupio je na snagu 1. studenog 2022. te zahtijeva od „gatekeeper“ tvrtki da otvore svoje usluge i platforme drugim tvrtkama i programerima. Samim time će DMA imati veliki utjecaj na Appleove platforme i rezultirat će velikim promjenama za ‌App Store‌, Messages, FaceTime, Siri i još mnogo toga.

 Apple-App-Store-Awards-2022-Apex-Legends-Mobile_big.jpg.large_2x.jpg
Apex Legends Mobile
Izvor: Apple App Store

S druge strane, Apple smatra da će sideloading odnosno instaliranje aplikacija i iz drugih izvora "potkopati zaštitu privatnosti i sigurnosti" na koju se korisnici iPhonea oslanjaju ostavljajući ljude ranjivima na zlonamjerni softver, prijevare, praćenje podataka i druge probleme.

Ne primijeni li DMA i ne bude li se držao zakona o digitalnim tržištima Apple riskira kazne od čak 20 posto svog globalnog prihoda, prekrši li zakone EU-a. I druge zemlje bi mogle uvesti slične zakone za korištenje alternativnih trgovina aplikacijama - Sjedinjene Države razmatraju zakone koji bi od Applea zahtijevali da dopusti sideloading.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI