AI I SIGURNOST: Kakve to rizike predstavlja umjetna inteligencija? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

AI I SIGURNOST: Kakve to rizike predstavlja umjetna inteligencija?

Autor Davor Dakić

Zemlje pokreću globalne napore kako bi izbjegle katastrofalne štete od umjetne inteligencije

 Umjetna inteligencija laptop prijenosno racunalo AI.jpg Izvor: Elena Uve / Alamy / Alamy / Profimedia

Nekoliko se država, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i Kinu, složilo o uspostavi zajedničkog razumijevanja rizika koje predstavlja granična umjetna inteligencija. Obećavaju da će osigurati razvoj i sigurnu primjenu tehnologije.

Najavljeno je to na AI Safety Summit, dvodnevnom samitu britanske vlade o sigurnosti umjetne inteligencije koji se održava ovaj tjedan, a 28 zemalja je, uključujući Brazil, Indiju, Nigeriju i Saudijsku Arabiju zajedno s Europskom unijom, potpisalo sporazum nazvan Bletchley Declaration on AI (Bletchley deklaracija o umjetnoj inteligenciji)

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva izjavila je da deklaracija ispunjava ključne ciljeve summita u uspostavljanju zajedničkog dogovora i odgovornosti o rizicima, prilikama i daljem procesu za međunarodnu suradnju na sigurnosti i istraživanju umjetne inteligencije, posebno kroz veću znanstvenu suradnju.

 AI Safety Summit.jpg Izvor: Justin Tallis / PA Images / Profimedia

Zemlje uključene u pakt složile su se da znatni rizici mogu proizaći iz potencijalne namjerne zlouporabe, uz naglašavanje zabrinutosti oko kibernetičke sigurnosti, biotehnologije, dezinformacija, pristranosti i rizika privatnosti.

U deklaraciji se navodi "potencijal za ozbiljne, čak katastrofalne štete, bilo namjerne ili namjerne, koje proizlaze iz najznačajnijih mogućnosti" AI modela. U tu svrhu, piše Mobile World Live, uključene zemlje složile su se poticati transparentnost i odgovornost među naprednim programerima umjetne inteligencije koji pokrivaju mjerenje, praćenje i ublažavanje štetnih sposobnosti.

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Rishi Sunak opisao je sporazum kao prekretnicu prema kojoj se "najveće svjetske sile slažu oko hitnosti iza razumijevanja rizika umjetne inteligencije".

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI