Meta Platforms se bori protiv kazne za prijenos podataka | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Meta Platforms se bori protiv kazne za prijenos podataka

Autor Ivan Vukić

Radi se o iznosu od 1,2 milijarde eura, a razlog tako rigorozne kazne je ponašanje s podacima korisnika

 Meta Facebook (1).jpg Izvor: NOAH BERGER / AFP / Profimedia

Meta Platforms se suočila s daljnjim problemima u Europi jer je regulator koji nadzire njezino poslovanje u regiji izrekao kaznu od 1,2 milijarde eura za kršenje zakona Europske unije koji pokrivaju zaštitu podataka, što je navodno najveća takva kazna do sada.

Komisija za zaštitu podataka Republike Irske (DPC - Data Protection Commission) ciljala je na metode koje Meta Platforms koristi za prijenos podataka o korisnicima Facebooka iz Europe u SAD, piše Mobile World Live. Regulator je započeo svoju istragu 2020., ali je proces bio zaustavljen zbog pravnog osporavanja do početka 2021.

Domaća novinska kuća RTE primijetila je da ta kazna daleko premašuje kaznu od 746 milijuna eura koju su europski regulatori izrekli Amazonu 2021. Meta Platforms planira uložiti žalbu na odluku. Kazna se pridodaje drugoj kazni od 390 milijuna eura koju je DPC izrekao Meta Platformsu ranije ove godine i naplaćenoj od 405 milijuna eura u 2022., a obje su povezane s kršenjem pravila obrade podataka.

 Meta Facebook (3).jpg Izvor: Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Povjerenica za zaštitu podataka Helen Dixon u svojoj je odluci navela da Meta Platforms nije "zajamčila razinu zaštite" jednaku europskom pravu, pozivajući se posebno na Opću uredbu o zaštiti podataka (GDPR).

DPC je naredio obustavu prijenosa podataka dok Meta Platforms ne uskladi "svoje operacije obrade" s regionalnim pravilima tako što će "prekinuti nezakonitu obradu, uključujući pohranjivanje osobnih podataka u SAD-u" korisnika u Europskom gospodarskom prostoru. Meta Platforms potpada pod nadležnost DPC-a jer se njegovo europsko sjedište nalazi u Dublinu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI