Servisi namijenjeni za potpisivanje, pečatiranje i validaciju različitog digitalnog sadržaja | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Servisi namijenjeni za potpisivanje, pečatiranje i validaciju različitog digitalnog sadržaja

Autor Igor Martić

Čemu služe novi servisi e-Potpis i m-Potpis te e-Pečat i m-Pečat?

  Izvor: Gov.hr

Elektroničke usluge e/m-Potpis i e/m-Pečat su skup servisa namijenjenih za potpisivanje, pečatiranje i validaciju različitog digitalnog sadržaja, a namijenjene su prvenstveno tijelima državne i javne uprave.

Dio su sustava e-Građani i e-Poslovanje, a javnopravna tijela mogu ih jednostavno ugrađivati u svoje interne procese. Tako će moći ovjeravati svoje izlazne e-akte prema građanima i poslovnim subjektima stavljajući elektronički pečat javnopravnog tijela kao i prema potrebi elektronički potpis ovlaštenog službenika ili čelnika.

Platforme za e-potpis i e-pečat sljedeći su korak u podizanju produktivnosti javne uprave i olakšavanju komunikacije građana s javnom upravom. Umjesto papira, potpisivanja i skeniranja građani i poduzetnici sada mogu klikom miša riješiti potrebnu administraciju.

Servisi e-Potpis i m-Potpis te e-Pečat i m-Pečat pojednostavljuju administrativne procese, štede vrijeme i novac hrvatskim građanima i poduzetnicima, a razvili su ga stručnjaci iz AKD-a. Građanima, poslovnoj zajednici, državnoj i javnoj upravi od sada su na raspolaganju napredna IT rješenja, servisi i usluge povjerenja koje su temelj digitalne transformacije: projekt e/m pečat, e/m potpis, projekt digitalne osobne iskaznice i uspostava Certilije - otvorene i dostupne platforme koja ima sve pretpostavke buduće EU lisnice.

 Državni tajnik Gršić_direktor AKD_Jure Sertić.jpg Izvor: Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva

Realizacijom projekta i implementacijom platforme za e/m-Potpis i e/m-Pečat predviđena su unaprjeđenja na području jednostavnosti i pouzdanosti elektroničke komunikacije s tijelima javne uprave.

Uvođenjem novih informacijskih rješenja i e-Usluga u javnoj upravi povećat će se efikasnost poslovanja i smanjiti troškovi dostave dokumenata. To će u konačnici modernizirati postojeću praksu, čuvajući pravnu sigurnost i pouzdanost u elektroničkoj korespondenciji javne uprave s korisnicima javnih usluga.

Sljedeći korak: vozačka iskaznica na mobitelu

Hrvatski MUP i AKD zajedno s Finskom već rade na projektu implementacije digitalne putne vjerodajnice (DTC) kako bi se građanima na mobitelu omogućila i digitalna vozačka iskaznica i digitalna zdravstvena putovnica.

 Vozacka dozvola.jpg Izvor: MUP

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI