POREZNA UPRAVA Od sada je dostupna nova mobilna aplikacija | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

POREZNA UPRAVA Od sada je dostupna nova mobilna aplikacija

Autor Krunoslav Ćosić

Kroz mobilnu aplikaciju može se ostvariti uvid u svoje podatke, zaprimljene poruke i porezne akte, podnositi zahtjeve

 mPorezna (8) Izvor: Porezna uprava

Mobilna aplikacija mPorezna bit će dostupna kroz dvije faze. U prvoj fazi je na Google Play Storeu dostupna samo korisnicima pametnih telefona Android s verzijom operativnog sustava 8 i više, a u drugoj fazi slijede nove funkcionalnosti za korisnike Android telefona te predstavljanje aplikacije i za korisnike iOS sustava.

Kroz mobilnu aplikaciju mPorezna veličine 5 MB porezni obveznici mogu dobiti važne informacije o svojim poreznim obvezama i poslati upit Poreznoj upravi koji se tiče sustava ePorezna i mPorezna te ostvariti uvid u svoje podatke, zaprimljene poruke i porezne akte, mogu podnositi zahtjeve.

 mPorezna (4) Izvor: Porezna uprava

Aplikacija omogućuje pregled stanja na porezno-knjigovodstvenoj kartici (PKK), preuzimanje 2D barkoda za provođenje plaćanja, pregled detalje podnesenih obrazaca i zahtjeva, provjeriti obavijesti i rokove podnošenja obrazaca kroz personalizirani porezni kalendar,

Moguće je podnijeti zahtjev za izmjenom podataka na poreznoj kartici (PK), zahtjev za izdavanje potvrde o stanju duga, zahtjev za izmjenom podataka u Registru poreznih obveznika, informativno izračunati podatke o plaći putem usluge kalkulatora za izračun plaće, direktno se obratiti Poreznoj upravi putem servisa "Pišite nam" te anonimno prijaviti porezni i drugi prekršaj.

Omogućen je uvid u podatke iz JOPPD obrasca (Izvješće o primicima, porezu na dohodak i prirezu te doprinosima za obvezna osiguranja) za korisnika usluge, Uvid u IP1/IP2 - uvid u podatke o plaći, mirovini, doprinosima, porezu i prirezu koji ulaze u godišnji obračun (obračunati i isplaćeni primici) i Uvid u IP3 - uvid u podatke o plaći, mirovini, doprinosima, porezu i prirezu koji ne ulaze u godišnji obračun.

Iz Porezne uprave ističu da su funkcionalnosti prilagođene radu na manjim ekranima kako bi iskustvo korištenja bilo optimalno uz mogućnost podešavanja veličine slova i boje ekrana. Za korištenje aplikacije potrebno se prijaviti putem Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava (NIAS) koristeći jednu od priznatih vjerodajnica NIAS sustava.

Za prijavu u aplikaciju potrebno je posjedovati valjanu NIAS vjerodajnicu značajne ili niske razine sigurnosti: značajna razina sigurnosti uključuje na primjer mToken, Fina Soft certifikat, token/mtoken uređaje banaka koji su povezani sa sustavom NIAS dok niska razina sigurnosti uključuje ePass, ePošta, [email protected] korisničko ime i lozinku, HT Telekom ID.

Porezni obveznici će u drugoj fazi moći putem mobilne aplikacije mPorezna koristiti usluge za poslovne subjekte u kojima su zakonski zastupnici, a moći će dodjeljivati i ažurirati ovlaštenja. Također, računovodstveni servisi i ostali opunomoćenici moći će koristiti usluge mPorezne za porezne obveznike za koje imaju dodijeljena ovlaštenja dok će građani moći podnijeti obrazac ZPP-DOH za poseban postupak utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak. Aplikaciju mPorezna razvio je APIS IT d.o.o. dok je sadržaj mobilne aplikacije isključiva odgovornost Ministarstva financija – Porezne uprave.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI