EUROPSKA KOMISIJA: Akcija protiv proizvođača pametnih telefona | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

EUROPSKA KOMISIJA: Akcija protiv proizvođača pametnih telefona

Autor Ivan Vukić

Korisnici svoje uređaje često mijenjaju prerano, smatra Europska komisija

 Stari mobiteli pametni telefoni (2).jpg Izvor: Aleksandr Volkov / Alamy / Alamy / Profimedia

Europska komisija (EK) je nacrt pravila kojima bi se nametnuo niz zahtjeva za izdržljivost i mogućnost popravka za pametne telefone i tablete koji se prodaju unutar EU-a, što je najnoviji pokušaj smanjenja otpada povezanog s elektroničkim uređajima.

Među navedenim mjerama proizvođači bi bili prisiljeni ispuniti određene razine otpornosti na ogrebotine uključiti zaštitu od prašine i vode, osiguranje da uređaj može preživjeti 100 padova i proći strogi test izdržljivosti baterije ili ponuditi mogućnost rezervne baterije koju mogu instalirati korisnici.

Kao minimum baterije koje navodi EK trebale bi moći zadržati najmanje 83 posto punog kapaciteta nakon 500 punjenja.

U očitom nastojanju da olakšaju proces popravka, proizvođači uređaja morat će profesionalnim serviserima omogućiti pristup do 15 navedenih komponenti, piše Mobile World Live, uključujući kućišta, zvučnike i priključke do mjesec dana nakon lansiranja.

 Stari mobiteli pametni telefoni (1).jpg Izvor: pavel sevruykov / Panthermedia / Profimedia

Uz hardverska pravila, proizvođači će morati osigurati najmanje pet godina sigurnosnih ažuriranja operativnog sustava od datuma kada su uređaji povučeni iz prodaje i tri godine takozvanih ažuriranja funkcionalnosti.

Nagli porast potražnje za pametnim telefonima i tabletima posljednjih godina znači "povećanu potražnju za energijom i materijalima potrebnim za proizvodnju ovih uređaja na tržištu EU-a, što je popraćeno povećanjem njihovog utjecaja na okoliš.

Korisnici uređaje često mijenjaju prerano, što prolazi s s nedovoljnom stopom ponovne upotrebe ili recikliranja. Ako se usvoje u sadašnjem stanju, pravila pokrivaju pametne telefone, tablete i bežične fiksne telefone.

 Stari mobiteli pametni telefoni (3).jpg Izvor: Maksym Yemelyanov / Alamy / Alamy / Profimedia

Međutim, pravila se ne odnose na uređaje s fleksibilnim (savitljivim) glavnim zaslonom ili one telefone dizajnirane posebno za komunikaciju visoke sigurnosti. Uz objavu prijedloga, koji je kulminacija rada započetog 2020., EK je otvorila dokument za povratne informacije do 28. rujna 2022. Morat će ga zatim odobriti druga tijela EU-a prije nego što zaživi u praksi.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI