e-KOMUNIKACIJA: Olakšava sudske postupke | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

e-KOMUNIKACIJA: Olakšava sudske postupke

Autor Krunoslav Ćosić

Elektronička komunikacija je u primjeni na mnogobrojnim hrvatskim sudovima

 e-Komunikacija 1.jpg Izvor: Pravosudje.hr

Odvjetnici, stečajni upravitelji, javni bilježnici, sudski vještaci, sudski procjenitelji, sudski tumači, pravnici iz sindikata i udruga poslodavaca te fizičke i pravne osobe, ovisno o dodijeljenim pravima, kroz servis e-Komunikacija mogu obavljati razne poslove.

Moguće je slati podneske i priloge sudu (Moji podnesci), zaprimati sudska pismena (Moj pretinac),
izvršavati udaljeni uvid u sudske predmete u kojima su punomoćnici stranke u postupku (Moji predmeti), zaprimati upozorenje kako je nad nekom od stranaka, u predmetima u kojima su punomoćnici, otvoren stečajni postupak (Stečajevi).

Za prijavu na uslugu e-Komunikacija i njezino korištenje je potrebno:
• imati e-Građani korisnički račun
• prijaviti se na NIAS elektroničkom vjerodajnicom značajne (2) ili više razine sigurnosti. Lista prihvaćenih vjerodajnica dostupna je na ovoj poveznici
• imati odgovarajući potpisni certifikat. Ovlašteni izdavatelji potpisnih certifikata u Hrvatskoj su Financijska agencija (FINA), Agencija za komercijalnu djelatnost d.o.o. (AKD), MUP, posredno, u vidu izdavanja elektroničke osobne iskaznice (eOI)
• biti upisan u interni registar u Ministarstvu pravosuđa i uprave (provedeno kroz informacijski sustav, od strane Ministarstva pravosuđa i uprave).

 e-Komunikacija 2.jpg Izvor: Pravosudje.hr

 e-Komunikacija 3.jpg Izvor: Pravosudje.hr

Kroz sustav e-predmet moguć je uvid u tijek i dinamiku rješavanja sudskih predmeta pretragom po sudu i poslovnom broju predmeta i bez identifikacije preko sustava e-Građani. Zbog sigurnosnih razloga, u toj bazi podataka nije moguće pronaći kaznene i prekršajne maloljetničke predmete, predmete istrage i ratnih zločina te predmete iz nadležnosti USKOK-a.

Plaćanje sudske pristojbe prije slanja podneska sudu obavlja se preko Sustava za naplatu javnih davanja Republike Hrvatske. Na podnesku odvjetnika mogu biti 2 i više elektronička potpisa. Kroz sustave-Komunikacija se može dobiti klauzula pravomoćnosti - sud generira zaseban dokument koji zajedno s odlukom na koju se pravomoćnost odnosi šalje strankama. Nakon što je navedeno otpremljeno bilo kojoj stranci, ostali mogu pristupiti dokumentu.

Protustranka ne dobiva obavijest da je suprotna strana podnijela podnesak, no vidi da je podnesen podnesak ako napravi uvid u spis.

 e-Komunikacija 4.jpg Izvor: Pravosudje.hr

Kroz ovaj sustav nije moguće slati podneske u zemljišnoknjižne predmete. Zemljišne knjige imaju zaseban sustav koji nije povezan sa servisom e-Komunikacija. Komunikacija elektroničkim putem sa zemljišnoknjižnim odjelima može se odvijati isključivo putem One-Stop-Shop Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra na poveznici https://oss.uredjenazemlja.hr/.

Nadalje, podneske nije moguće slati u registarske predmete trgovačkih sudova jer se vode u informacijskom sustavu koji ne podržava e-Komunikaciju.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI