UZ PAMETNI SAT I TELEFON: Otkrivaju se znakovi apneje za vrijeme spavanja | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

UZ PAMETNI SAT I TELEFON: Otkrivaju se znakovi apneje za vrijeme spavanja

Autor Krunoslav Ćosić

Samsungovu značajku odobrila je američka FDA, a uskoro će biti i dostupna

 Spavanje jastuk djevojka Pixabay.jpg Izvor: Pixabay

Opstruktivna apneja uzrokuje prestanak disanja tijekom spavanja i može dovesti do poremećaja u opskrbi kisikom, smanjene kvalitete sna i povećanog dnevnog umora. Smatra se kako neliječena apneja za vrijeme spavanja može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti poput hipertenzije, bolesti koronarnih arterija, zatajenja srca, srčane aritmije i moždanog udara.

Zahvaljujući pametnom satu Samsung Galaxy Watch i pametnom telefonu s aplikacijom Samsung Health Monitor moguće je prepoznati znakove apneje tijekom spavanja. Korištenje je odobrila američka Uprava za hranu i lijekove (U.S. Food and Drug Administration - FDA).

To je prva aplikacija takve vrste koju je odobrila FDA, nakon prethodnog odobrenja korejskog Ministarstva za sigurnost hrane i lijekova (MFDS), najavljenog prošlog listopada u Koreji.

 Samsung Galaxy Watch spavanje FDA-Sleep-Apnea-Feature.jpg Izvor: Samsung

Značajka apneje za vrijeme spavanja omogućuje korisnicima starijima od 22 godine kojima nije dijagnosticirana apneja za vrijeme spavanja da otkriju znakove umjerene do teške opstruktivne apneje za vrijeme spavanja (obstructive sleep apnea - OSA) tijekom razdoblja praćenja od dvije noći, uobičajenog i kroničnog stanja spavanja koje često ostane nedijagnosticirano i neliječeno.

Kako bi koristili ovu značajku korisnici trebaju pratiti svoje spavanje dva puta dulje od četiri sata unutar razdoblja od deset dana.

Korištenjem bioaktivnog senzora Galaxy Watcha značajka apneje za vrijeme spavanja prati razine kisika u krvi i identificira umjerenu do tešku opstruktivnu apneju za vrijeme spavanja analizirajući kako se otkrivene vrijednosti kisika u krvi mijenjaju u apneju/hipopneju, zatim procjenjuje indeks apneje-hipopneje (AHI).

 spavanje pametni telefon krevet.jpg Izvor: Artinun Prekmoung / Panthermedia / Profimedia

Prema Nacionalnoj zakladi za spavanje (National Sleep Foundation - NSF) otprilike 25% muškaraca i 10% žena u SAD-u ima opstruktivne apneje za vrijeme spavanja. Očekuje se da će nova značajka u aplikaciji Samsung Health Monitor pomoći većem broju ljudi da proaktivno otkriju umjerene ili teške oblike OSA-e te da kao rezultat otkrivanja potraže liječničku pomoć kako bi se smanjila mogućnost zdravstvenih komplikacija.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI