BIOMETRIJA: Pogledate u bankomat, a on vam izbaci novac | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

BIOMETRIJA: Pogledate u bankomat, a on vam izbaci novac

Autor Smartlife

Hoće li PIN i kartice uskoro otići u prošlost, a zamijenit će ih samo naš pogled?

  Izvor: Pixabay

Dolaskom do bankomata s biometrijom bit će potrebno samo pogledati prema njemu te zatim odlučiti što želite: provjeriti stanje na računu, podignuti novac, kupiti neku uslugu…

Stručnjaci smatraju da ovakve tehnologije i dalje sa sobom nose određene sigurnosne izazove na čijoj eliminaciji treba raditi, ali da su u ovoj situaciji, kad se virus korone može prenijeti i preko ruku, i više nego korisne jer pomažu u izbjegavanju rizičnih kontakata.

Singapurska banka OCBC uvela je u upotrebu biometrijsku tehnologiju prepoznavanja lica za usluge na bankomatima, eliminirajući potrebu za korištenjem platnih kartica. Banka tvrdi da je prva u jugoistočnoj Aziji primijenila facijalnu biometriju (3D i detaljno skeniranje lica) za uslugu upita stanja na računu na osam bankomata na području Singapura.

OCBC ovu tehnologiju namjerava postepeno proširiti i na uslugu podizanja gotovine na svojim automatima spomenutog grada, kad bude utvrdila koliko je ovaj način funkcioniranja bankomata siguran.

Ovaj potez banke je uslijedio nakon što je u srpnju 2019. uvela tehnologiju QR koda za podizanje gotovine na istim bankomatima. Iz OCBC-a navode da su upit o stanju računa i podizanje gotovine najčešće korištene usluge na bankomatima i čine gotovo osam od 10 transakcija koje klijenti obave.

Skenirano lice klijenta se provjerava i verificira u nacionalnoj biometrijskoj bazi podataka Singapura koja sadrži fotografije i identitete četiri milijuna stanovnika ovog grada-države. Verifikacija lica sadrži sigurnosnu funkciju za sprječavanje prijevara koja uključuje i tehnologiju za detekciju živog organizma čime se blokira eventualna zloupotreba fotografija, video zapisa ili maski tijekom postupka verifikacije.