KOLIKO JE KINA VAŽNA APPLEU? Jako, ako uzmemo u obzir postotak poslovanja | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

KOLIKO JE KINA VAŽNA APPLEU? Jako, ako uzmemo u obzir postotak poslovanja

Autor Krunoslav Ćosić

Apple je uvelike ovisan o prodaji na najvećem svjetskom tržištu pametnih telefona

  Izvor: Costfoto / ddp USA / Profimedia

Kao što je poznato netom prije Appleova najvažnijeg događaja godine – predstavljanja iPhonea – tvrtka se ponovno našla usred trgovinskih napetosti između Sjedinjenih Država i Kine. Već se zna da će kineske vlasti zabraniti upotrebu iPhonea u mnogim svojim uredima.

Tržišna kapitalizacija tvrtke pala je za gotovo 200 milijardi dolara u dva dana nakon izvješća o kineskim vlastima koje su državnim službenicima zabranile korištenje iPhonea na poslu. Zabrana, koja će navodno biti proširena na agencije koje podupire vlada i državne tvrtke, mogla bi biti težak udarac za Apple, koji je uvelike ovisan o prodaji na najvećem svjetskom tržištu pametnih telefona.

Kina je vrlo važno tržište za Apple, na koje otpada otprilike 20 posto ukupne prodaje tvrtke. Nakon ulaska na kinesko tržište pametnih telefona 2010. Appleova prodaja u regiji porasla je više od 20 puta u roku od pet godina.

 Appleova neto prodaja u Kini od fiskalne 2010. godine, Statista.jpg
Appleova neto prodaja u Kini od fiskalne 2010. godine, uključujući Hong Kong i Tajvan
Izvor: Statista

Vrhunac je dosegnut u 2015. godini s 58,7 milijardi dolara prihoda, prije postupnog pada na 40,3 milijarde dolara 2020. kada je Covid-19 snažno utjecao na Appleovo poslovanje u regija. U protekle dvije godine Kina se vratila na poziciju pokretača rasta, a ne „problematičnog djeteta“. Međutim, uz oporavak prodaje od gotovo 70 posto u fiskalnoj godini koja je završila u rujnu 2021.

Najnovija izvješća o zabrani iPhonea dolaze nakon Huaweijevog predstavljanja svog novog vodećeg pametnog telefona Mate 60 Pro, što bi moglo dodatno oslabiti Appleovu poziciju u Kini. Objavljivanje telefona podiglo je neke obrve u Sjedinjenim Državama, budući da sadrži 7-nanometarski procesor kineske proizvodnje. Ugrađeni čip je napredan, što je iznenadilo stručnjake jer nisu mislili da Huawei ima mogućnosti za proizvesti takvo nešto, nakon što je SAD prošle godine zabranio izvoz naprednih poluvodiča u Kinu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI